Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Dragica Tomka: TIMS nudi znanja i tehnike za započinjanje sopstvenog biznisa

Prof. dr Dragica Tomka: TIMS nudi znanja i tehnike za započinjanje sopstvenog biznisa

  • PDF

Fakultet za sport i turizam – TIMS (Radnička 30a, Novi Sad), osnovan je 2004. godine kao jedan od prvih privatnih fakulteta, i danas ima akreditovane studije fizičkog vaspitanja, menadžmenta u turizmu i psihologije na osnovnom, master i doktorskom nivou.

Prof. dr Dragica Tomka - rukovodilac Centra za istraživanje turizma kaže da je od osnivanja osnovna ideja bila da se na Fakultetu izučavaju oblasti koje se odnose na aktivnost ljudi u slobodno vreme i one aktivnosti koje doprinose kvalitetnijem, zdravijem životu, a to su sport, rekreacija i naravno turizam.
- Kada je reč o turizmu, već dvanaest godina školujemo studente iz cele naše zemlje i regiona na sada četvorogodišnjem, bachelor nivou, na jednogodišnjim master strudijama i trogodišnjim doktorskim studijama. Orijentacija TIMS-a ili ono po čemu smo različiti od drugih visokoobrazovnih ustanova je što kroz određen broj izbornih predmeta na studijskim programima na svim nivoima usmeravamo studente na bolje razumevanje turizma i njegovog uticaja na kvalitet života, ali ne samo u zdravstvenom već i u sociološkom, kulturološkom, antropološkom, psihološkom apsektu. Kroz izborne predmete studenti se detaljnije upoznaju sa organizacijom događaja ili sa aktivnostima u prirodi, ruralnim razvojem, wellness aktivnostima, ili veštinom upravljanja različitim preduzećima, malim family business - objašnjava dr Tomka. TIMS može da se pohvali visokokvalitetnim kadrovima, mladim po godinama, a iskusnim na poslu kojim se bave, koji ispunjavaju ne samo zakonske norme asistenata, docenata, profesora, već rade na programima razvoja, na svom sopstvenom usavršavanju, objavljuju naučne radove, studije, učestvuju kao predavači na naučnim skupovima, tribinama, konferencijama, koje organizuje njihov fakultet, ali i druge institucije.
Dr Tomka smatra da je neophodno da mladi koji žele da studiraju treba da prepoznaju šta im koji fakultet nudi kao specifičnost. Po njenim rečima svi fakulteti imaju istu licencu, i privatni i državni i veliki i mali univerziteti, bilo da se nalaze u Novom Sadu, Beogradu ili dr., ali ono što treba da bude prepoznatljivo su programi koje svaki od fakulteta nudi. TIMS izuzetan značaj poklanja interaktivnoj nastavi. Benefit ovog, relativno malog fakulteta sa ograničenim brojem studenata je fleksibilnost i veća posvećenost studentima. Manji broj studenata pruža mogućnost interaktivne nastave i rad u malim grupama.
- Fakultet nema katedru za hotelijerstvo i oblike turizma koji su posledica masovnog turizma, već je usmeren na preduzetničke inicijative, na samozapošljavanje, podsticaj mladih da započnu svoj posao, jer smatramo da to turizmu Srbije nedostaje, a to je i svetska tendencija u turizmu, oblasti u kojoj dominiraju mala i srednja preduzeća. Da bi im to omogućili imamo komunikaciju i ugovore o saradnji, partnerstva u više klastera i saradnju sa opštinama, odnosno organizacijama u pojedinim opštinama kako u Vojvodini tako i Srbiji, posebno Mačvanskom i Podrinjskom okrugu, gde se studentima organizuju terenske vežbe itd. Komuniciramo sa privrednicima, studenti na taj način imaju priliku da saznaju kako je ko započeo posao, sa čime se suočava, kakve problema ima itd. To je naša karakteristika i mi stalno težimo da budemo u kontaktu sa privredom – kaže dr Danica Tomka.
A na pitanje zašto budući studeti treba da upišu TIMS poručuje:
- Naše uverenje proisteklo iz prakse je da oni koji zaista žele da rade u turizmu koristeći svoje sposobnosti i veštine za osnivanje sopstvenog biznisa, malog privatnog preduzeća (tipa restorana, smeštaja ili organizacije događaja, malih privatnih muzeja...), treba da upišu TIMS, jer će ovde sigurno dobiti sva potrebna znanja za to. Osim znanja o turizmu uopšte, ovde će steći znanja i tehnike kako da započnu sopstveni posao.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com