Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back KULTURA MUZIKA Ovacije publike Trkulji i Balkanopolisu na koncertima u Kelnu i Esenu

Ovacije publike Trkulji i Balkanopolisu na koncertima u Kelnu i Esenu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Naš vrhunski umetnik i istinski ambasador kulture, Slobodan Trkulja i njegov sastav Balkanopolis nastupili su u Nemačkoj gde su na veličanstven način i ovaj put predstavili srpsku kulturu i tradiciju.

U pratnji WDR Funkhaus simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom holanđanina Arjana Tina, Slobodan Trkulja & Balkanopolis su u prepunoj dvorani WDR Funkhaus na Valrafplacu u Kelnu, u kojoj su do sada nastupala najveća imena klasične, džez i moderne muzike, izveli program kojim su se prošle godine predstavili u Kombank Areni - ovog puta u simfonijskom izdanju!
Na repertoaru su bile poznate Trkuljine kompozicije “Nebo”, “Crne oči”, “Kiša”, nove simfo-rok numere “Konstantin” i “Petrion" kao i virtuozni instrumentali “Pitagorino oro”, “Aleksandar” i “11 za mog oca”.
Nemačka publika je višeminutnim aplauzima i ovacijama izrazila svoje oduševljenje Trkuljinim kompozicijama, energijom i maestralnim izvođenjem Balkanopolisa, tražeći od našeg umetnika da se vrati na bis dva puta nakon fantastičnog programa koji je trajao skoro dva sata. Trkulja&Balkanopolis su nakon Kelna sa WDR Funkhaus orkestrom sledećeg dana održali još jedan veličanstveni koncert u jedinstvenom kompleksu Zeche Zollverein u Esenu koji nosi epitet svetske kulturne baštine UNESKO-a.
Povodom koncerata u Nemačkoj, Slobodan Trkulja je izjavio:
- Mnogo mi znači što smo u prilici da sa jednim od najboljih evropskih orkestara izvodimo muziku Balkanopolisa i predstavimo nemačkoj publici svu lepotu našeg zvuka i tradicije. Doživeli smo ovacije od inače uzdržane publike i napravili snimak koncerta koji je i zvanično postao deo arhive nemačke radio-televizije. Naša muzika je izgleda jezik koji svi razumeju i cene…
Koncert u Kelnu je održan po pozivu WDR-a. Zbog izuzetno atraktivne i originalne muzike koju sa Balkanopolisom izvodi, WDR je snimio kompletan Trkuljin nastup i emitovaće ga premijerno u subotu 23. aprila od 20:05 do 22:00 časa na državnom radiju WDR 4.
Radijsku promociju koncerta naših momaka moći će da slušaju na čitavoj teritoriji Evropske Unije, a možemo da ga slušamo i mi. U Srbiji i ostatku sveta snimak koncerta možete premijerno poslušati u subotu u isto vreme, preko interneta, putem live stream-a na sledećem linku: http://www1.wdr.de/radio/wdr4/index.html. Dovoljno je pritisnete dugme "LIVE HÖREN" u subotu uveče i moći ćete da uživate u još jednoj Trkuljinoj majstoriji.
I vi možete da osetite deo atmosfere sa koncerta na: https://youtu.be/LQvq9wrNxcA.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com