Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Željko Radošević: Ministarstvo priprema više od 20 mera podrške u oblasti vinogradarstva i vinarstva

Željko Radošević: Ministarstvo priprema više od 20 mera podrške u oblasti vinogradarstva i vinarstva

  • PDF

Svečanosti povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja vinarije PIK „Oplenac“ u Topoli, odražanoj 23. aprila 2016. godine u Karađorđevom gradu, prisustvovale su brojne zvanice, vladika šumadijski Jovan, njihove ekelencije ambasadori, predstavnici ministarstava, lokalno rukovodstvo, privrednici, nekadašnji radnici PIK Oplenac, građani Topole i njihovi gosti, a domaćini gospodin Nebojša Jocić i Andreja Semikin su pripremili prigodan zabavni program uz degustaciju vina iz vinarije.

Svečanosti je prisustvovao i državani sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospodin Željko Radošević koji je podsetio da je još 1423. francuski putopisac Bertrandor de la Brokijer (Bertrandon de la Broquière), pisao o vinogradima u podnožju Kosmaja i Venčaca. Ipak, stranice vinske istorije pišu Karađorđevići, pre svega sin Đorđa Petrovića, knez Aleksandar Karađorđević, koji je imao podrum na Oplencu, nastavlja je kralj Petar I Karađorđević, koji 1906. od seljaka otkupljuje zemljište i vinograde ubrzo shvativši da ni autoritet kralja nije dovoljan da se seljaci, emotivno vezani za svoje vinograde, odreknu svojih zasada. On je počeo da kupuje zemljište i na njemu podiže zasade i svoju ljubav je preneo na sina Aleksandra, koji je 1923. domaće sorte zamenio internacionalnim, a 1931. na Oplencu podigao Kraljev podrum kapaciteta 400.000 litara vina.
Gospodin Radošević je čestitao sadašnjim vlasnicima na odvažnim i hrabrim potezima koje preduzimaju u cilju unapređenja srpskog vinogradarstva i vinarstva i postizanju standarda EU i tom prilikom poželeo da osvajaju ne samo nagrade već i evropska i svetska tržišta.
- Želim vam da istrajete u vašoj misiji oživljavanja značajne i uzorne vinarije za Srbiju, kao i stvaranju novih vina dostojnih kraljeva, a mi ćemo vam kao Ministarstvo i partner, pomoći na tom putu. Uvođenje savremenih tehnologija je sve prisutnije među srpskim vinarima zbog čega Ministarstvo i ove godine nastavlja sa značajnim podrškama u ovom sektoru, kroz podsticaje za podizanje proizvodnih i matičnih zasada, klonske selekcije, autohotnih i domaće-stvorenih sorti, kupovini nove opreme i repromaterijala, u promovisanju oznake geografskog porekla kao i analizi vina. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pruža podršku kroz više od 20 mera i sa zadovoljstvom ističemo činjenicu da je podrška ovom sektoru gotovo najviša u ovom regionu. Naglašavam da je zadatak države da stvori ambijent. Mi se trudimo da svojim aktivnostima podržimo jedan od najvažnijih i najvitalnijih sektora naše poljoprivredne proizvodnje. Imajući u vidu da ni jedan proizdovod ne može tako dobro promovisati zemlju izražavajući sve specifičnosti i karakter te zemlje i njenih ljudi kao što je vino, očekujem da PIK „Oplenac“ zajedno sa drugim vinarijama doprinese promociji srpskih i šumadijskih vina kako na domaćem tržištu, tako i na tržištu EU, Ruske Federacije i doprinese razvoju, agro-eko-vinskom turizmu i to je jedan od velikih razvojih šansi naše zemlje - izjavio je gospodin Željko Radošević.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com