Sun10242021

Poslednja izmena:08:53:33 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA TA PanaComp Zemlja Čuda: Zorule tamburaški orkestar za sva vremena

TA PanaComp Zemlja Čuda: Zorule tamburaški orkestar za sva vremena

  • PDF

“Dok je još držao do sebe, Novi Sad je imao miris pečenog kestena i štofova na metar, ukus vanil-krancli i štrudle s makom i zvuk „prima“ sa fajronta u starom restoranu na Ribarcu... Kad smo sabrali šta su nam godine Koje su Prošle donele, a šta odnele, shvatili smo da je taj Stari Novi Sad ostao još jedino donekle u našim srcima, ali da je zauvek izvetrio iz naših čula... Tamburice nekih derana iz „Zoruleta“ zazvonile su kao zlatno zvonce koje nas iz ovog mraka ponovo izvodi ka sebi samima, a njihova mera i sklad nas onako lalinski vaspitano podsećaju na to kakvi smo mi to bili... Davno jedared... Kad se ime Vojvodine još pisalo velikim slovom... I kad su naviksane tambure bile pobedničke fanfare ove ravnice...“

Ovako je Đorđe Balašević, Salajka, Novi Sad, juna, 2001. godine, govorio o Tamburaškom ansamblu “Zorule”, a danas je ovaj kultni orkestar predvođen gospodinom Zoranom Bugarskim, poznatijim pod špic nametu - Brica, ostao taj isti, a na atranicama, opet nam kultne - Turističke agencije “PanaComp Zemlja čuda”, Ivanke Tasić, kultne jer je jedna od retkih koja se mnogo više bavi pozicioniranjem Najboljeg u Srbiji i Srbije, te dovođenjem stranih gostiju na naše prostore, a ne odvođenjem naših turista tamo negde, dobio svoj zasluženi status - da bude symbol vojvođanske I srpske tradicije i preporuka za sva vremena. Pa šta ćete bolje preporuke, nego da se TO “Zorule” nađe i u predprvomajskom broju portala TOPSRBIJA.COM, jer je I naš slogan, a tako je i registrovano štampano izdannje revije – Najbolje iz Srbije.
U tekstu objavljenom na portau TA PanaComp stoji da Ansambl “Zorule” i danas prednjači u nastojanjima da tambura još više raširi krila širom sveta, kako bi svima podarila nešto od svojih draži i plemenitosti. A one blagosti i prednosti ravnice, ta prostranost koja dopušta da se zvukom i dušom dosegne do svih srca i svih meridijana, uz nežne žice tamburice - “Zorule”, mogu nas proneti diljem ove ipak male planete, male za ovakve lepote i ujedno izazovno velike u našoj želji da iznesemo u svet našu tradiciju pred kojom ustaju mnoge velike i tradicijom bogate zemlje.
Dalje se kaže da je “Zorule” iz Novog Sada osnovan 1995 godine, sa ciljem da okuplja talentovane tamburaše koji se posvećuju umetnosti, muzici i zadovoljstvima koje ona nosi, ted a su članovi ansambla Milan Gluvajić (basprim), Milan Vučetin (basprim), Enriko Horvat (E – basprim), Milan Svirčev (bas), Nikola Zorić (kontra), Bojan Trenkić (čelo), Zoran Bugarski Brica - koncertmajstor (prim).
Već te prve godine, Specijalna nagrada organizacionog odbora I“Bećarijade” – Turija 1995., a tokom dve decenije virtuoznog izvođenja tradicionalne, starogradske, varoške vojvođanske muzike, umetničkim obradama narodnih igara i pesama pisanim za tamburaške orkestre, po izuzetno nadahnutom i interesantnom izvođenju kompozicija poznatih svetskih autora klasične muzike, kao i obradama evergrin i salonske animir muzike, “Zorule” je stekao brojna domaća i međunarodna priznanja.
Ako ste i danas raspoloženi za pesmu, odmarate se, učite, kartate se, ili ste se uželeli zvuka najboljih tamburaša... na raspolaganju vam je Zorule muzika. Uživajte u numerama: Žuta ruža; Ko te ima, taj te nema; Prva ljubav; Harem kolo; Ej kelneru, šta ima za večeru; Kad zaigra srce u primaša i Može li sunce sjati i drugima, koje predstavljaju vrhunac tradicionalnog tamburaškog izvođenja.
A sve to i još mnogo, mnogo toga, na sajtu: http://www.panacomp.net.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com