Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Studenti PMF-a u poseti iriškim vinarijama

Studenti PMF-a u poseti iriškim vinarijama

  • PDF

Studenti četvrte godine turizma, hotelijerstva i gastronomije, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, koji slušaju izborni predmet - Vinski turizam, imali su priliku da u ponedeljak, 9. maja 2016. godine, posete Stari produm Irig, sada u vlasništvu Vinarije “Kovačević” i vinariju „Mačkov podrum“ u Irigu. Na ovaj put znanja vodila ih je prof. dr Tatjana Pivac, zadovoljna odzivom studenata, kao i njihovim interesovanjem za postupak proizvodnje i ceo proces koji prati ovaj ozbiljan biznis.

- Interesovanje studenata za ovaj izborni predmet je veliko i trudimo se da im osmislimo što interesantniji pristup znanjima, da pored onog što nauče na fakultetu, mogu praktično da vide i dođu u kontakt sa ljudima iz branše. Redovno organizujemo posete vinarijama u Sremskim Karlovcima, somelijerima, a po prvi put smo mili u Irigu, gde su studenti na licu mesta mogli da vide kako teče proces proizvodnje, prerade i prodaje vina, koje su to turističke usluge koje te vinarije nude. Mogli smo takođe da vidimo da u vinarijama postoji otvorena mogućnost zapošljavanja završenim studentima turizma, koji bi mogli da rade kod njih i pružaju turističke usluge u tim vinarijama – kaže dr Pivac.
Vinski turizam u Srbiji raste i razvija se u pravom smeru i sve je veća potreba za uključivanje struke i nauke (naučno-obrazovnih institucija) i mladih ljudi. Dr Pivac kaže da joj je drago što je poslednjih desetak godina, koliko je i sama u ovim tokovima, vinski turizam sve više razvija i što se na taj način omogućava mladim generacijama da nađu neki novi put i nova usmerenja. I zato, vezano za ovaj predmet, u junu, u vreme Interfesta, PMF planira da organizuje interesantno predavanje sa nekom vinarijom, praćeno degustacijom, a svake godine se ulaže napor pružanja novih i sadržajnijih izleta, pa je u planu i poseta Iloku (Hrvatska), još jednoj intresantnoj vinskoj destinaciji.
A kako studenti doživljavaju ovaj izlet?
Nikola je za svoj izborni predmet izabrao vinski turizam, a izlet, posebno ovaj mu se dopao zbog mogućnosti degustacije vina. On je iz porodice koja se u okolini Kikinde bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Sebe smatra poznavaocem ove materije i komunikacija sa enologom mu je mnogo značila.
Jelena iz Novog Sada imala je najviše pitanja, kako za proces proizvodnje, tako i za samo vino. Sebe naziva ljubiteljem vina i žali što vinska kultura u našoj zemlji nije na potrebnom nivou. Volela bi da se u svakoj kući, uz svaki obrok nađe i čaša vina, da to postane tradicija. Ona je vino zavolela izlazeći sa društvom po restoranima i smatra da mladi ljudi treba da budu ti koji će podići svest o vinskom hedonizmu na viši nivo. Takođe i da su manifestacije mesta za sticanje nekih dobrih navika, i kada diplomira, možda će svoje profesionalno interesovanje usmeriti u tom pravcu.
Ivana je student PMF-a, ali sluša neki drugi izborni predmet. Za ovaj izlet saznala je preko Facebook-a i poručila svim mladima da prate događaje i da ovakve ne propuštaju. Smatra pozitivnim napore vinara da i na ovaj način vino približe mladim ljudima. Po njenim rečima ovo je i dobra prilika da se nešto nauči, ali i lepo provede.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com