Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vodičke ture kroz Kragujevac i ovog leta

Vodičke ture kroz Kragujevac i ovog leta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Gradska turistička organizacija Kragujevac u okviru akcije „Kragujevac kroz ulice i muzeje“ nastavlja tradiciju organizovanja turističkih vodičkih tura namenjenih Kragujevčanima i gostima iz zemlje i inostranstva.

Kragujevac je grad prebogate istorije, kulturno-istorijskih spomenika, znamenitih Kragujevčana i važnih događanja. U Kragujevcu, prvoj prestonici moderne srpske države (1818-1841), nalazi se Knjažesko serbski teatar, prvo pozorište osnovano u Srbiji 1835., (zgrada Teatra podignuta tek 1928.); spomenik Jovanu Ristiću (rođenom u Kragujevcu 1831.), srpskom političaru, diplomati i istoričaru, predstavniku Srbije na Berlinskom kongresu 1878., na kome je Srbiji priznata nezavisnost; Stara crkva iz 1818. čiji je ktitor bio Miloš Obrenović, mesto gde je održana Sretenjska skupština 1835. godine na kojoj je donet Prvi srpski Ustav; Zgrada Stare skupštine iz 1859. u kojoj su 1878. pročitane odredbe Berlinskog ugovora, koji je Srbiji i Crnoj Gori doneo nezavisnost; Amidžin konak, jedina do danas sačuvana zgrada iz kompleksa Miloševog dvora i u sklopu je Narodnog muzeja iz 1818; Konak kneza Mihaila, sagrađen je 1860. Krajem XIX veka u njemu se nalazio Oficirski dom, a danas uprava Narodnog muzeja i muzejska biblioteka; Prva Gimnazija u Srbiji osnovana je 1833., a svoju zgradu dobila tek 1887. Iz njenih učionica su 21. oktobra 1941. godine Nemci izveli na streljanje veliki broj đaka i profesora, a jedna od učionica je pretvorena u Spomen učionicu, posvećenu ovom tragičnom događaju; Zgrada gradske tržnice sagrađena 1828/29. kao najlepša pijačna hala u Srbiji, i jedna je od prvih pokrivenih u tadašnjoj Evropi i do danas nije promenila namenu; Spomenik palim Šumadincima delo vajara Antuna Augustinčića, postavljen je 1932. i posvećen borcima palim u ratovima za oslobođenje od 1804. do 1918. godine; Mesto najvećeg stradanja Spomen parka Šumarice i muzej „21.oktobar“ u čijoj je arhitekturi naglašena simbolika kragujevačke tragedije ; Zgrada Stare Livnice jedan od najstarijih industrijskih objekata na ovim prostorima u kojoj se danas nalazi Muzej "Stara Livnica"..., samo su neki od spomenika koje vredi videti u ovom gradu.
Vodičke ture koje su u predhodnom periodu izazvale najveće interesovanje biće ponovljene, „Od Kragujevdže do danas“ (23. april), „Zadužbine i zadužbinari“ (4. jun), „Kafane starog Kragujevca“ (21. maj) itd.
Tematskom vodičkom turom „U knjigama spava iskustvo sveta“ (7. maj) turistička organizacija se uključila u obeležavanje 170 godina Čitališta i 150 godina Biblioteke, ali će biti organizovane i nove ture „Kolevka srpske industrije“ koja uključuje posetu muzeju „Stara livnica“, Politehničkoj i Drugoj tehničkoj školi (24. septembar).
Letnji period biće obeležen posetama manastirima Drača i Divostin (25. jun), Rudničkim manastirima: Voljavča i Blagoveštenje (16. jul), manastirima u Levču: Lipar i Denkovac (20. avgust), i prvi put će biti organizovana posetita crkvi Kumanicu u Ramaći (10. septembar).
Leto je i pravo vreme za sve zainteresovane, a posebno decu školskog uzrasta da uz priču licenciranih vodiča krenu u obilazak Akvarijuma, Botaničke bašte i Eko parka (6. avgust).
Ovogodišnji ciklus vodičkih tura biće zaokružen turom „In vino veritas“ kada će biti organizovana poseta vinariji seoskog turističkog domaćinstva „Rujevica“ porodice Dimitrijević i degustacija vina u selu Drača (22. oktobar). Tura - Dosta su svetu jedne Šumarice, biće organizovana 15. oktobra.
Ture će biti organizovane peške ili autobusom i to će odrediti da li će biti besplatne ili će biti naplaćivane po simboličnim cenama.
Potrebne informacije zainteresovani građani mogu da dobiju u Turističkom informativnom centru, na telefon 034 335 302, i na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Fotografije: Zoran Petrović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com