Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Vjekoslav Papadopulo: Pećinačka fijakerijada za primer

Vjekoslav Papadopulo: Pećinačka fijakerijada za primer

  • PDF

Na terenu za konjičke sportove kod Muzeja hleba, u nedelju, u okviru manifestacije „Dani opštine Pećinci 2016“, i obeležavanja dana seoske slave, letnjeg Sv. Nikole, po treći put je održana tradicionalna fijakerijada.

Posle prvog kola KUP-a Srbije 2016., održanog na hipodromu „Mladost“, Ergele „Karađorđevo“, u vožnji dvoprega i četvoroprega, nedelju dana ranije, u vrhunskoj organizaciji Konjičkog kluba „Pečinački lipicaner“, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, održano je drugo kolo Kupa Srbije na kojem je nastupilo 75 takmičara (28 dvoprega, deset četvorprega i isto toliko dece vozača koja su se po prvi put ove godine takmičila u parkuru po važećim propozicijama za odrasle.
U kategoriji dvoprega prvo mesto osvojio je Ljubomir Trnjakov iz KK „Stapar“ iz Stapara, drugo Berenji Akoš iz KK „Favori“ iz Kelebije, a treće Oliver Bunford iz Ergele „Bunford“ iz Subotice.
Najbolji u četvoropregu bio je Vladimir Birčanin iz SKK „Obrenovac“ iz Obrenovca, drugo mesto pripalo je Draganu Mađžaracu iz KK „Vranjevo“ iz Novog Bečeja, a treće Draganu Trnjakovu iz KK „Stapar“.
U kategoriji dece vozača najbolji je bio domaći takmičar Miloš Đurđević iz KK „Pećinački lipicaner“, drugo mesto je osvojio Nikola Cvjetićanin iz Petrovaradina, a treće Vojislav Livada iz KK „Qarter“ iz Zrenjanina.
Predsednik Udruženja odgajivača lipicanske rase konja Srbije i član Upravnog odbora Konjičkog saveza Srbije, gospodin Vjekoslav Papadopulo, pećinačku manifestaciju nazvao je jedinstvenim spektaklom. Prezadovaljan prikazanim, izjavio je:
- Teren odličan, organizacija bespekorna i svaka čast Konjičkom klubu „Pećinački Lipicaner“. Jednom rečju - fijakerijada za primer.
Uspeh Pećinčana je tim veći što je ove godine najavljeno 43 fijakerijade, pa će tako ljubitelji ovog sporta svake subote i nedelje imati priliku da uživaju u nadmetanjima dvoprega, četvoroprega, u okviru Kupa Srbije, prvenstva Srbije ili prvenstva Vojvodine, plus četiri kola prvenstva za decu. A svi oni koji vole konjički sport, a takvih je sve više, moći će uz takmičenja da upoznaju i mesta u kojima se ona organizuju i da se upoznaju ne samo sa njihovim znamenitostima, već i sa kulturom i tradicijom toga kraja, s obzirom da domaćini-organizatori fijakerijada sve više nastoje da tu priliku iskoriste i za promociju svoga mesta.
Poslednjih godina pojavljuju se i neka nova imena na mapi konjičkog sporta, bar kada su u pitanju zaprege. Od ove godine Šabac, poznat kao grad galopskih trka, biće domaćin i fijakerijade, a u tom društvu su po prvi put i Vilovo, Gruža i dr. Prošle godine je i Obrenovac uhvatio korak sa elitom ovog sporta i danas članovi tamošnjeg konjičkog kluba postižu vrhunske rezultate.
Po rečima gospodina Papadopula na ovakve susrete zaljubljenici u konjički sport, ali dolaze i bake i deke sa unucima, prate događanja i dive se gracioznosti kraljivskih lipicanera u domaćem uzgoju, pa sve popularnijih konja holanske pasme KWPN i dr. Sve je više zaljubljenika u fijakerijade koji ih redovno prate i posećuju, ali da bi odziv bio masovniji ovom sportu je potrebna podrška. I to ne velika, kako kaže gospodin Papadopulo, jer se sve fijakerijade organizuju od članirana klubova domaćina, a od Ministarstva su donacije izuzetno skromne. A upravo bi fijakerijade, uz malo više podrške, kako finansijske, tako i medijske, mogle da budu novi brend Srbije.
On poručuje da svakako treba posetiti takmičenja dvoprega i četvoroprega koja će se održati u Sopotu na Kosmaju i Zobnatici (28. maj), kao i veliku fijakerijadu 25. juna na ergeli u Starom Tamišu.
- Biće organizovano i druženje dece, od sada posle svakog nadmetanja odraslih. Hoćemo da se i deca takmiče i da prelaze stazu sa čunjevima kao odrasli, da se ništa ne smanjuje, jer će samo tako za koju goditi moći da stanu rame uz rame sa najboljima, a istovremeno ćemo na taj način negovati i razvijati konjički sport I graditi njegovu budućnost. Već na fijakerijadi u Pećincima i oni najmlađi od 9 godina su pokazali da, izvrsno upravljaju kajasima, što je dalo posebnu draž ovom takmičenju - istakao je Vjekoslav Papadopulo.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com