Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Raška opština prestonica manifestacija

Raška opština prestonica manifestacija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Dani kraljice Jelene, Regata tvrđava, Raške duhovne svečanosti, Vašar, Orijentiring, Ski Opening Kopaonik, Dani vrganja, Dani borovnice, Međunarodna strip kolonija i Ulična trka i druge, samo su neke od manifestacija koje se tradicionalno održavaju u opštini Raška.

Manifestacija Dani kraljice Jelene (održava od 2006.), neguje sećanje na vladarku i svetiteljku, ali ima i kulturno-istorijski, tradicionalni karakter na kojoj se u tri dana njenog održavanja na originalan način predstavlja kultura i tradicija našeg kraja kroz razne kulturne programe, stare igre i zanate. Manifestacija se svake godine održava u junu, a u kalendaru manifestacija za 2016. godinu predviđena je za 12. jun. Kulturni događaji poput likovnih izložbi, filmskih projekcija, predavanja, promocija knjiga i dečijeg programa održavaju se u Raški. Centralno zbivanje počinje liturgijskim okupljanjem u Gradcu, a nastavlja se prezentacijom kulture i tradicije ovog kraja na prostoru izletišta Gradačka banja.
Regata tvrđava je sportsko-turistički događaj koji ima za cilj predstavljanje turističkih potencijala, tvrđava koje se nalaze na prostoru stare Srbije, srednjevekovne Raške. Splavari iz različitih krajeva zemlje željni viteške borbe pod zastavom jedne od tvrđava ili pod zastavom svojih gradova takmiče se za titulu „Viteza Ibra“ i najbolje viteške ekipe. Prva regata tvrđava održana je 2011. godine. Pored takmičarskog postoji i revijalni deo splavarenja, ali i kulturno-umetnički program. Start splavara je u selu Kaznovići, 4 kilometra od Raške, a cilj je prolazak ispod kamenog mosta u Raški. Za regatu je potrebno: čamac, šator, dobra volja i društvo.
Razvijajući svest o sopstvenim kulturnim vrednostima, očuvanju i kreiranju kulturnog indetiteta, Raške duhovne svečanosti su se izdvojile iz velikog broja manifestacija sličnog karaktera. To jedna od najuspešnijih i najznačajnijih manifestacija u temelj razvoja kulturnog turizma u kraju.
Poslednje nedelje jula meseca, Raška postaje kulturna prestonica Srbije. U inspirativnom okruženju srednjevekovnog manastira Gradac, održava se Međunarodna likovna kolonija „Akademija Jelena Anžujska“, kao prvi deo Raških duhovnih svečanosti. Kolonija okuplja najznačajnije domaće autore i goste iz inostranstva, a nastala umetnička dela ostaju u trajnom vlasništvu grada. Centralni deo Raških duhovnih svečanosti počinje sredinom avgusta otvaranjem izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji „Akademija Jelena Anžujska“, uz učešće vrhunskih umetnika, pisaca, filozofa, duhovnika, muzičari, naučnika, pozorišnih stvaraoca...
Prva manifestacija održana je 1993, a od 2000. godine na Raškim duhovnim svečanostima dodeljuje se priznanje „Stefan Prvovenčani“ za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.
Vašar u Raški, jedan je od najstarijih u Srbiji. Prvi organizovani vašar održan je 1860. godine. Svake godine, u vreme praznika Pokrova presvete Bogorodice, 14. oktobra, Raška je domaćin trgovcima i gostima iz različitih krajeva Srbije. Turističko sportska organizacija ,,Raška” od 2013. godine, za dane vašara otvara ,,Ulicu dobrih domaćina - Domaćinsku“, gde se predstavljaju narodna radinost i tradicija raškog kraja.
Godine 2004. na Kop-u je organizovano prvenstvo Balkana, a 2009. Omladinsko orijentiring prvenstvo Evrope (EYOC ). Danas je ,,Kopaonik open” orijentiring takmičenje koje poseduje skoro 30 km2 terena prikazanih kvalitetnim mapama i privlači sve veći broj učesnika.
Ski Opening Kopaonik, sada već tradicionalna manifestacija, prvi put je održana 2010. godine. Prvi dani na snegu u skijanju i snoubordingu, izuzetno sadržajan program, sa dnevnim i noćnim žurkama, velikim takmičenjem evropskih snouboardera, brojim promocijima i vrednim nagradama, predstavljaju pravo uživanje za goste koji se odluče da ovde provedu prvi ski vikend.
Dani vrganja na Kopaoniku je manifestacija koja se održava početkom septembra meseca i ima cilj da okupi zaljubljenike u prirodu i planinarenje, gljive i proizvode od istih. Učesnici se mogu takmičiti u berbi vrganja i spremanju jela od vrganja. Kvalitet vrganja ocenjuje stručni žiri u nekoliko kategorija, a za najbolje su obezbeđene vredne nagrade. Na centralnom trgu se tokom trajanjna manifesracije održava sadržajan kulturno umetnički program.
Dani borovnice je manifestacija koja ima za cilj da okupi sve ljubitelje prirodnih lepota, čistog vazduha i šumskih proizvoda. Održava se u poslednjoj nedelji jula meseca. Svi učesnici su u mogućnosti da se takmiče u berbi i spremanju proizvoda od borovnica koje ocenjuje stručni žiri.
Međunarodna strip kolonija, okuplja značajne umetnike i ljubitelje ove vrste umetnosti. Organizator je klub likovnih umetnika „Raška škola“. Održava se u seoskom domaćinstvu („Toplina duše”) u selu Pavlica u poslednjoj nedelji avgusta.
Ulična trka u Raški je prvi put održana u maju 2013. godine u cilju promovisanje sporta i popularizacije atletike kao sportske discipline kao i afirmacija mladih sportista iz Raške. Ulična trka je podeljena u kategorije: školski kros, pioniri, pionirke, seniori, seniorke, trka zadovoljstva. Pored učesnika iz Raške publika u centru grada ima priliku da podrži najbolje atletičare iz Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com