Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Danijela Rajter Ćirić predstavila ECMI progam

Prof. dr Danijela Rajter Ćirić predstavila ECMI progam

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Povodom prijema Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu u punopravno članstvo konzorcijuma ECMI, u sredu, 25. maja je u amfitetaru „Mihajlo Pupin“ održana svečana prezentacija ovog programa.
Prof. dr Danijela Rajter Ćirić, pomoćnik direktora Departmana za matematiku i informatiku PMF-a, je tom prilikom objasnila da je ECMI konzircijum evropskih akademskih institucija i industrijskih kompanija koje zajednički deluju sa ciljem promovisanja i podržavanja matematičkog modeliranja u aktivnostima od društvenog i ekonomskog značaja.

Primarni cilj konzorcijuma ECMI je edukacija mladih matematičara i njihovo osposobljavanje za rešavanje konkretnih, realnih problema iz prakse, čime se povećava broj eksperata iz ove oblasti koja je današnjem tempu života i tehnološkog razvoja potrebna.
Članstvom u ECMI studenti master studijskog programa - Primenjena matematika (koji na PMF-u postoji od 2008. godine), imaju velike beneficije: mogu da posećuju razne konferencije, letnje i zimske škole, razmenjuju iskustva sa kolegama iz drugih zemalja, da posećuju tzv. Modelling Week-ove, nedelje posvećene okupljanju mladih iz edukativnih čvorova širom Evrope (na kojima studenti, podeljeni u multinacionalne grupe, dobiju realne probleme, zajedno rade na njihovom rešavanju i na kraju ih prezentuju, što je mogućnost koju matični fakultet ne može da im pruži)...
Ako ispune neke dodatne uslove (provedu jedan semestar u nekom od ECMI edukacionih čvorova u inostranstvu, o čemu će se pobrinuti Departman; prisustvuju bar jednom Modelling Week-u; napišu odgovarajući master rad koji se bave realnim problemom, odnosno primenom matematičkih alata u rešavanju konketnih problema iz prakse na engleskom jeziku, studenti PMF-a će pored diplome Univerziteta u Novom Sadu moći da dobiju i ECMI sertifikat, koji im otvara vrata Evrope.
- Povoljnost je što ECMI konzorcijum okuplja i industrijske kompanije i vrlo često objavljuje razne pozive za projekte i oglašavanja o mogućnostima zapošljavanja. Poenta je da to budu primenjeni matematičari koji se bave rešavanjem realnih problema – istakla je dr Danijela Rajter Ćirić.
Po njenim rečima, ovo prestižno članstvo rezultat je dugogodišnjih truda i rada posebno prof. Nataše Krejić, prvog rukovodioca studijskog progama - Primenjene matematike, kao i prof. Andreje Tepavčević, koje su godinama u nazad ulagale ogromnu energiju, trud i entuzijazam da se PMF uključi u ECMI, da bude prepoznat kao deo jedne velike matematičke porodice.
- Nama je ovo i velika obaveza da nastavimo da održavamo visok kvalitet znanja koja pružamo studentima i da se jednako dobro pokažemo i u kontaktu i u razmeni sa ostalim studentima, kolegama. Da bismo postali punopravni edukacioni čvor mi smo morali da prođemo rigorozne kontrole, komisije iz ECMI-ja. Pre oko godinu dana ugostili smo komisiju u Novom Sadu. Oni su vrlo detaljno prostudirali naš studijski progam, obavili intervjue sa svim nastavnicima koji predaju na studijskom programu - Primenjena matematika, ali i sa sadašnjim i bivšim studentima, i meni je posebno bilo drago da su baš oni jako dobro ocenili i program i naš rad, i ECMI je dao vrlo pozitivnu ocenu o našem studijskom programu, prepoznao ga kao moderan, koji može da prati savremene tokove i ispunjava njihove visoke uslove - rekla je na kraju razgovora dr Danijela Rajter Ćirić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com