Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Članstvo PMF-a u ECMI najveći benefit za studente

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Članstvo PMF-a u ECMI najveći benefit za studente

  • PDF

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prisustvovala je promopciji upriličenoj povodom prijema Departmana za matematiku i informatiku PMF-a u konzorcijum ECMI (European Consortium for Mathematics in Industry), 25. maja u amfiteatru „Mihajlo Pupin“.

Dekanica je tom prilikom izjavila da će članstvo u Evropskom konzorcijumu za matematiku u industriji za Prirodno matematički fakultet biti od izuzetnog značaja sa više aspekata. Kao prvo navela je da je to potvrada da kvalitet nije lokalnog karaktera i da ne poznaje granice, jer su se profesori sa Departmana za matematiku i informatiku našli u društvu kolega sa University of Oxford, Universitat Politècnica de Catalunya, Bellaterra, Barcelona, University of Vienna, Austria, Universidad Carlos III de Madrid, Spain, University of Coimbra (CMUC) Portuga i drugih.
Ona je istakla svoj ponos i na činjenicu da je Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu jedini punopravni ECMI edukacioni čvor van Evropske unije, a zajedno sa Univezitetom u Sofiji i jedini punopravni edukacioni čvor u istočnoj Evropi.
Dekanica je istakla da će od punopravnog članstva u ECMI Departmana za matematiku i informatiku i master studijskog programa - Primenjena matematika najveću korist imati studenti. Oni će imati mogućnost učešća na raznim konferencijama, zimskim i letnjim školama, mogućnost okupljanja u cilju modeliranja stvarnih problema iz prakse (tzv. Modelling Week), razmenu iskustava i znanja preko kurseva iz oblasti primenjene matematike, a otvaraju im se i nove mogućnosti za rad u evropskim kompanijama.
- Ono što mene kao dekana izuzetno raduje, a moram da priznam i kao teoriskog fizičara je, da ćemo članstvom u ovoj organizaciji dobiti veći broj eksperata koji rešavaju realne probleme od društvenog i ekonomskog značaja, jer to je nešto što obično zameraju Prirodno- matematičkom fakultetu - naglasila je dr Milica Pavkov Hrvojević.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com