Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Srbija bogata mineralnim vodama koje se nedovoljno koriste

Srbija bogata mineralnim vodama koje se nedovoljno koriste

  • PDF

Specijalna bolnica “Merkur”, Vrnjačka Banja, imala je čast da bude domaćin održavanja okruglog stola na temu: “Sadašnjost i budućnost obrazovanja, fundamentalnih i primenjenih istraživanja u medicinskoj hidrologiji i balneoklimatologiji u Republici Srbiji”.

Prof. dr Ratomir Tišma, jedan od učesnika okruglog stola, istakao je tom prilikom značaj ovog skupa za srpsku balneoklimatologiju koji ima za cilj da se reafirmišu prirodni lekoviti činioci i klimatska mesta u Srbiji.
- Ovo je prvi skup u nizu planiranih, koji ima za cilj razmenu i prenošenja znanja između stručnjaka balneoklimatologije i hidrologije širom zemlje - izjavio je prof. dr. Dragan Đurić, organizator skupa.
Srbija spada u jednu od najbogatijih zemalja koja raspolaže velikim bogatstvom mineralnih voda koje se nedovoljno koriste za potrebe nauke i privrede.
Srbija danas ima registrovanih oko 300 izvora mineralne vode i oko 600 izvora vode koja se može flaširati, što je ogromno bogatstvo.
Skup je organizovan u Merkuru obzirom da je Ustanova koja je nosilac balneoloških usluga
Vrnjačke Banje i primene prirodnog bogatstva, mineralnih voda u zdravstvene svrhe. Savremena balneoklimatologija, stanje i pravci razvoja banja u Srbiji su teme od nacionalnog interesa, a eminentni stručnjaci okupljeni u Merkuru doneli su značajne zaključke na održanom okruglom stolu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com