Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dragomir Vasić: UNIDO program energetske efikasnosti obezbeđuje i do 70% uspešnosti

Dragomir Vasić: UNIDO program energetske efikasnosti obezbeđuje i do 70% uspešnosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

U okviru ulazne konferencije kojom je najavljen početak realizacije pilot projekta pod nazivom:„Implementacija sistema energetskog menažmenta u industriji po UNIDO metodologiji“, održane 30. maja 2016., u prostorijama BSC Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju Novi Sad (Bulevar oslobođenja 81/X), u koji je uključeno deset kompanija, svoju prezentaciju imao je i UNIDO ekspert za pitanje energetskog menadžmenta, dipl. ing. elektrotehnike, gospodin Dragomir Vasić.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je istakao da se u Srbiji, u poslednje vreme, pitanje energetske efikasnosti sve češće postavlja, i da se čak dosta ozbiljno radi na tom polju. Posebno su u tom segmentu aktivne lokalne samouprave. Kao primer naveo je projekat koji je u toku, a koji vodi UNDP i tiče se uvođenja energetskog menadžmenta u lokalne samouprave u Srbiji, a donet je i Zakon o racionalnoj potrošnji energiji koji propisuje obaveze i opštinama i preduzećima. Po njegovim rečima, procena UNIDO, organizacije UN koja pruža podršku u realizaciji ovog programa, bila je da se ova priča prenese i u industrijski sektor, koja troši oko 30% ukupne energije.
Procena je da će uvođenje standarda ISO 50001 imati pozitivne reakcije svuda jer svaka industrija, čak i ona koja se bavi uslugama, ima prostora za uštede i zato svi mogu da se priključe ovom projektu.
Gospodin Vasić nije mogao precizno da odgovori na pitanje koliko je industrija drugih evropskih zemalja uključeno u ovaj sistem jer svaka je specifična, i teško je meriti jednu mlekaru u Srbiji i Nemačkoj i uporediti ih. Procene su da je Srbija do 30 i više odsto energetski neefikasnija u odnosu na Nemce, ali suština je da bi se unapredila ova priča potrebno je baviti se svakom kompanijom posebno.
- Ono što je bitno u ovoj programu jeste da sve ono što će biti realizovano u narednih devet meseci, predviđeno trajanje ovog programa za smanjenje potrošnje energije, odnosi se na mere koje ne bi trebalo da nose troškove ili nose vrlo male troškove. Vlada mišljenje da je proces ulaska u energetsku efikasnost skup i da zahteva zamenu tehnologije, opreme itd., ali to je sekundarna stavka ovog programa. U prvom delu mi se bavimo „glavama“, odnosno načinom ponašanja, razmišljanjem, pristupom, optimizacijom onoga što postoji i samo tim merama možemo očekuvati 10 – 15, možda i više procenata uštede energije u našoj industriji – pojasnio je gospodin Vasić.
Kada se govori o pilot projektu, reč je o obuci sa kombinovanim mentorstvom koja bi trebala da neki način usmeri ljude kako da razmišljaju, da se vode do energetske efikasnosti. Zamišljena su četiri bloka tematski raspoređenih obuka, koje se završavaju određenim zadacima koje se postavljaju pred kompanije. Između obuka su pauze od 2-3 meseca i u tim periodima organizacije se trude da ispune zadate ciljeve, a UNIDO konsultanti im preko online platformi stoje na raspolaganju, dajući im sugestije, odgovaraju na pitanja, pomažu u njihovim analizama i pronalaženju mera koje treba implementirati, uraditi u skladu sa temom zadatka koji je pred njima.
Do sada je u ovom programu učestvovalo tridesetak zemalja, sa oko 70% uspešnosti, što se može očekivati i u Srbiji.
- Ovde se najviše radi o volji, želji i opredeljenju da se nešto uradi. Ako idemo linijom „lako ćemo“ i „mi već sve to znamo“, onda će uspeha teško biti – rekao je na kraju gospodin Dragomir Vasić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com