Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE BSC započeo realizaciju pilot projekta vezanog za energetsku efikasnost

BSC započeo realizaciju pilot projekta vezanog za energetsku efikasnost

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U prostorijama BSC - Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju u Novom Sadu (Bulevar oslobođenja 81/X), u ponedeljak, 30. maja 2016. godine održana je ulazna konferencija kojom je najavljen početak realizacije pilot projekta pod nazivom: „Implementacija sistema energetskog menažmenta u industriji po UNIDO metodologiji“ (IEE).
Ovaj projekat je jedinstven po uključenosti organizacije UN - UNIDO, osnovane radi pružanja ovakve vrste podrške razvoju industrije zemljama u razvoju ili siromašnim zemljama.

Direktorka BSC-a, gospođa Marija Vujaković ističe da je do ove saradnje došlo zahvaljujući pre svega ličnim vezama i dugogodišnjem radu u okviru ovakvih projekata u drugim zemljama, stručnjaka za ovu oblast, gospodina Dragomira Vasića koji je povezao BSC centar, pokrajinsku organizaciju koja se bavi standardizacijom i sertifikacijom sa UNIDO organizacijom i gospodinom Markom Matinijem, ovlašćenim predstavnikom UNIDO organizacije u Sektoru za energetsku efikasnost. Do saradnje je došlo na osnovu zajedničke ideje da se u deset kompanija imlementira sistem upravljanja energijom u skladu sa zahtevima standarda ISO 50001, kojim su propisani zahtevi kako doći do energetske efikasnosti.
Standard ISO 50001 je iz 2012. godne i iskustva njegove primene nisu velika. U njegovoj primeni prednjače razvijene zemlje, a prema podacima iz 2014., u Nemačkoj je oko 7.000 kompanija bilo uključeno u proces implementacije tog sistema, u isto vreme, u Srbiji je tek 10 sertifikovanih komapnija koristilo ovaj standard. Odgovor na pitanje učešća ovako velikog broja nemačkih kompanija leži u činjenici da je u projekat bila uključena država koja je subvencionisala projekat i pružila podrušku u imlementaciji standarda.
Ovaj projekat će trajati devet meseci u nekoliko faza. Svaka kompanija će delegirati svoje energetske timove, stručnjake koji se u kompaniji bave tim problemom, koji će korak po korak uvoditi sistem ISO 50001, i na kraju o postignutim rezultatima izvestiti UNIDO.
Projekat je utoliko vredniji, što se paralelno sa imlementacijom sistema ISO 50001 u samoj komapniji obučavaju ljude za buduće UNIDO nacionalne konsultante. Putem ovog projekta oni će prihvatiti nova znanja i nove veštine koje će u dogledno vreme biti smpremni da prenesu dalje. Ovim se stvara mreže stručnjaka sposobnih da učestvuju na sličnim projektima. Energetska efikasnost, uopšte bavljenje energijom i problemom njene uštede predstavlja sve veću nuždu s obzirom na situaciju na globalnom nivou i istrošenost fosilnih rezervi iz kojih čovečanstvo crpi energente.
- Mi moramo da razvijamo kulturu štednje energije i prirodnih resursa. Ovo je obaveza ne samo države, industrije, nego svakog pojedinca. Srbija ne može biti deo globalne konkurentnosti ukoliko ne prati svetske trendove i u segmentu upravljanja energijom, efikasnošću korišćenja energije sa postepenim prelaskom na altenativne, obnovljive izvore energije. Standard ISO 50001 je najznačajni standard za upravljanje energijom, primenjiv u svim vrstama organizacija koje uspostave i primenjuju sistem prema standardu, nezavisno od njihove delatnosti i veličine. Primenom ISO 50001 omogućava se povećanje energetske efikasnosti, smanjenje troškova i umanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. Sistem funkcionište tako da se snimi stanje u određenoj kompaniji, da se vidi šta se može uraditi, predvide mere i predviđene mere primene. Zatim se ponovo vrše merenja, dok se ne steknu uslovi značajnijih investicija u novu opremu, novi koncept ili energiju zasnovanu na obnovljivim izvorima energije. Ovo je prvi, ali važan korak - objasnila je gospođa Marija Vujaković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com