Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Debata o obrazovanju i politici zapošljavanja mladih u EU na FIMEK-u

Debata o obrazovanju i politici zapošljavanja mladih u EU na FIMEK-u

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Na Fakultetu za eknomiju i inženjerski menadžment održana je javna debata na temu „Mladi u Evropskoj uniji - Obrazovanje i politike zapošljavanja“ koja je organizovana u okviru projekta izrade u okviru projekta „Izrada Glosarija termina i pojmova u vezi sa EU“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Politika zapošljavanja u zemljama Evropske unije i Srbije, jaz između obrazovanja i zapošljavanja, kao i aktivne mere za obezbedjivanje radnih mesta – bile su osnovne i nadasve vruće teme o kojima se govorilo na nedavnoj javnoj debati „Mladi u EU – obrazovanje i politike zapošljavanja“, a u okviru projekta izrade EU Pojmovnika. Skup, koji je organizovao EU Info Kutak Novi Sad, organizovan je na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.
Javnu debatu otvorio je prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment koji je istakao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da se o tako važnim temama diskutuje upravo na FIMEK-u.
Na skupu su govorili dr Vladimir Medović, urednik EU pojmovnika i vanredni profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, Štefen Hudolin, šef II sektora Operacija u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Nevena Letić, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milena Škaljac, pomoćnik upravitelja kancelarija Erasmus plus, Marija Popović, Tim Evropa, a razgovor je moderirala Tamara Krstić, direktorica marketinga Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment.
Cilj skupa bio je pokretanje debate o politici obrazovanja i zapošljavanja mladih kao aspektu procesa evropske integracije. Učesnici su predstavili neke od glavnih pojmova, koncepata i institucija važnih za ovu temu, kao i reforme koje Srbija treba da učini kako bi stvorila uslove za bolji kvalitet života mladih i podstakla razvoj društva.
Debata koja je održana na FIMEK-u je treća u nizu javnih debata koje se organizuju u okviru projekta „Izrada Glosarija termina i pojmova u vezi sa EU“, a koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Projekat Delegacije Evropske unije u Srbiji EU Pojmovnik pokrenut je prošle godine i ima za cilj izradu strukturiranog rečnika pojmova sa više od 250 termina koje se odnose na Evropsku uniju. Ova sveobuhvatna zbirka predstavlja jedinstveni resurs za temeljnije i bolje informisanje javnosti o procesu evropskih integracija u Srbiji. Građanima Srbije treba da budu na raspolaganju tačne i sveobuhvatne informacije o Evropskoj uniji, funkcionisanju njenih institucija, istoriji evropske integracije, kao i šta sve podrazumeva procesa evropske integracije Srbije.
EU Pojmovnik će biti završen početkom 2017. godine i biće dostupan u štampanoj i elektronskoj verziji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com