Fri05242024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FIMEK opremio kabinet za preduzetništvo u ETŠ Mihajlo Pupin

FIMEK opremio kabinet za preduzetništvo u ETŠ Mihajlo Pupin

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Kao rezultat saradnje između Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK-a i Srednje elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu, u utorak, 7. juna otvoren je kabinet - Učionica za preduzetništvo. Svečanosti povodom njenog otvaranja prisustvovali su predstavnici FIMEK-a, profesori, sadašnji i bivši učenici ETŠ.

Direktor ETŠ „Mihajlo Pupin“, Milan Vukobrat, je tom prilikom govorio o tome koliko će ovaj kabinet značiti učenicima i uticati na rad škole istakavši da je ovo kruna divne saradnje sa visokoškolskom ustanovom, koja će biti od ogromnog značaja za sve mlade ljude koji će ovde imati priliku da se školuju, razvijaju preduzetnički duh u odličnim uslovima i svoju karijeru usmere ka visokom obrazovanju i onome što ih čeka u životu. On je takođe dodao da je ova saradnja zasnovana da dobrim rezultatima koje su učenici ove škole ostvarili u prethodnom periodu, vezano za takmičenja i aktivnosti učenika.
Dekan FIMEK-a, prof. dr Dragan Soleša je naglasio da „FIMEK uvek sarađuje sa najboljima“ i da je ETŠ najbolja škola te vrste u Vojvodini, možda i u Srbiji.
- Mi smo uvek u društvu najboljih. Ova saradnja i partnerstvo traje već nekoliko meseci i rezultiralo je ovako jednim predivnim projektom kojim se mi ponosimo. Ovim činom pokazujemo i ukazujemo i drugim odgovornim segmentima u društvu kako treba raditi na popularizaciji obrazovanja, koje je, za napredak jednog društva, primarno. Mladim ljudima moramo dati šansu za veću interdisciplinarnost, ali i transferu znanja, da svoj rad vide upotreblјen za dobrobit društva - objasnio je dr Soleša, dodavši da ovu učionicu vidi kao ogledno i ugledno mesto na koje će profesori sa FIMEK-a držati predavanja i na taj način prenositi deo svog znanja, svojih iskustava mladim ljudima ove škole. I to je samo jedna od ideja za nastavak ove plodne saradnje, a po njegovom mišljenju, rodiće se još puno drugih.
- Uveren sam da će iz ove Učionice preduzetništva izniknuti mnogi projekti koji sutra mogu da budu realizovani u obliku patenata, što vodi ka novoj vrednosti, jedinoj koja može državu da „povuče“ napred. Ovo je jedan od mogućih odgovora na sveopštu krizu koja vlada u našem društvu – zaključio je dr Soleša.
Predmet preduzetništvo je deo četvorogodišnjeg nastavnog programa ove škole, a specijalizovana učionica će sigurno pomoći kvalitetu nastave. Najkompetentnija da o tome da svoj sud je premedmetni profesor, Tamara Stepanović, koja je naglasila da je predmet preduzetništvo primenljiv u svim oblastima, u elektrotehničkoj i svim drugim školama u Srbiji.
- Smatram da je moj prioritetni zadatak da pokušam da utičem na svest mladih ljudi da promene način razmišljanja o zapošljavanju i da im otvorim mogućnost da ne zavise samo od pomoći države ili porodice, već da se oslone i na svoja znanja, kako teoretska tako i praktična, i da ulažući sopstvena finasnijska sredstva krenu u posao koji vole. Time će njihov uspeh biti zagarantovan. Ako u tome budem uspešna, smatraću da sam svoju misiju profesora obavila – objasnila je gospođa Stepanović i dodala da će biti potpuno zadovoljna kada sve ove divne ideje generacija njenih učenika budu zakonom zaštićene.
Tamara Stepanović je i inicijator ideje o opremanju kabineta za preduzetništvo. Ne tako davno ova učionica je imala jednu tablu i jednu kredu, što je u raskoraku sa permanentnim pritiscima upućenim profesorima da na neki način privuku interesovanje i pažnju učenika primenjujući savremene metode, tehnike itd. Na kraju, gospođa Stepanović je izrazila ogromno zadovoljstvo što će biti jedna od privilegovanih, koja će imati šansu da časove preduzetništva, sa njenog aspekta, ali pre svega aspekta učenika, učini interesantnijim.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com