Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Goran Sečujski: Novi Sad vinska destinacija

Mr Goran Sečujski: Novi Sad vinska destinacija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Od 16.-18. juna, na Trgu slobode u Novom Sadu, održaće se XIII Međunarodni vinski festival -InterFest. Organizator festivala, Udruženje InterFest, i ove godine pripremilo je interesantan program: degustaciju vina iz više od 80 vinarija iz 11 zemalja, predavanje na temu „Vinski bonton“ održaće enolog, somelijer i vinoljubac Ljubica Radan, a za muzički deo i ove godine biće zadužen Aleksandar Dujin Orchestra. Posetioci će moći da posete štandove svakog dana od 19:00 do ponoći, a vaučeri za degustaciju vina su 100 dinara. Pokrovitelji festivala su Turistička organizacija Novi Sad i Grad Novi Sad.

Na konferenciji za novinare, održanoj 14. juna u Gradskoj kući, član Gradskog veća za privredu, mr Goran Sečujski je istakao da Grad podržava dve vinske manifestacije: Dan mladog Portugizera, koji se održava širom sveta trećeg četvrtka u novembru, a Novi Sad je pre deset godina prvi ovu praksu uveo u Srbiji, i već trinaestu godinu InterFest, krajem juna. Gospodin Sečujski je tom prilikom rekao da su hrana i vino međusobno povezani i da se konzumiranje vina u normalnim količnima smatra dobrim za zdravlje. Novi Sad nije poznat toliko po proizvodnji vina, ali jeste Fruška gora ka kojoj gravitira grad, a deo manifestacija vezanih za vino i hranu dešavaju se u gradu kao centru Vojvodine i ove regije.
- Kada je u pitanju gastro i vinski turizam, treba da se povežemo i unutar Srbije, ali i regije, jer moramo da budemo svesni da su količine koje možemo da ponudimo tržištu kvalitetne, ali dosta skromne. Treba da podržimo sve one manifestacije koje omogućavaju proizvođačima da se predstave, i to ne samo domaće već i one koji dolaze povodom tih manifestacija sa strane. Sa druge strane treba da „pokupimo“ iskustva drugih zemalja koja imaju više iskustva kada je u pitanju izvoz na strana tržišta, pre svega kinesko, koje je ciljno tržište i mnogo većim proizvođačima vina nego što je Srbija. Grad Novi Sad će nastojati da pomogne svakoj inicijativi koja ide u tom pravcu - naglasio je mr Goran Sečujski.
Po mišljenju gospodina Sečujskog kreatori gradske politike na raznim nivoima bi trebalo da se uvežu sa svim relevantnim institucijama, Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Institutom za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, Tehnološkim fakultetom, profesorima koji su svoje naučne radove posvetili proizvodnji vina, naravno proizvođačima i svima koji su na bilo koji način uključeni u taj sektor, i definišu ciljeve i pravce delovanja u ostvarenju tih ciljeva. Takođe, trebalo bi od partnera, pre svega iz Slovenije, sakupiti sva saznanja vezana za strana tržišta, radi definisanja strateških dokumenata i pravaca kako treba ići dalje.
Pred Gradom je izrada programa razvoja turizma za narodni petogodišnji period. Značajna pažnja u tom programu biće posvećena gastro i vinskom turizmu, kao komplementarnim vidovima turizma. Novi Sad pretenduje da bude city break destinacija i da se boravak turista produži sa dva na više dana, a jedan od bitnih razloga njihovog zadržavanja da bude hrana i vino. - Da bismo mogli zajedno da nastupimo moramo da napravimo neka strateška dokumenta, a jedan od njih je Program razvoja turizma gde će vinski, zajedno sa gastro turizmom i ostalim vidovima turizma, zuzeti značajno mesto, a manifestacije kao InterFest, doprineti promociji vina, kulturi pijenja vina i reputaciji grada kao vinske destinacije - objasnio je gospodin Goran Sečujski.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com