Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Gljivarsko društvo Novi Sad priredilo Malu letnju izložbu gljiva

Gljivarsko društvo Novi Sad priredilo Malu letnju izložbu gljiva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Gljivarsko društvo Novi Sad održalo je u nedelju, 19.juna, u Saletli Dunavskog parka u Novom Sadu, od 11:00 do 16:00 časova, V Malu letnju izložbu gljiva – Gljivari gradu za zdrav život daju nadu.

Novosađani su mogli da se dive prikazu preko 100 vrsta samoniklih gljiva koje su pedesetak članova GD Novi Sad u toku prethodnog dana sakupili na terenima Fruške gore: Vizića, Čota, Letenke, Obedske bare, šume Karakuše, znatno više od očekivanog za ovo letnje izdanje. Predsednik Gljivarskog društva Novi Sad, gospodin Stevan Baluban je objasnio da sezona gljiva traje tokom cele godine, a da je prolećna sezona bogata sa nekoliko vrsta gljiva. Najpopularnija je paprenjača, ljutica, ljutača (Lactifluus piperatus), zatim lisičarka (Cantharellus cibarius), zavodnica (Omphalotus olearius), gljive iz roda Pluteus i Russula... Gospodin Baluban je takođe izrazio svoje zadovoljstvo što se o značaju gljiva i broj korisnika u ishrani širi, ali da je prevashodan cilj ovog društva da spreči trovanja. Micetizam ili trovanje gljivama nastaje kada se iz raznih razloga otrovna gljiva zameni jestivom, a posledice mogu biti fatalne. Da do toga ne dođe, GD Novi Sad ulaže sav svoj napor i znanje.
- Polako se širi gljivarska priča, ali nama nije cilj da ljudi što više konzumiraju gljive nego da se što manje truju. Nažalost, sezona trovanja gljiva je otpočela u Petrovcu na Mlavi, i to Zavodnicom. Takođe i u Valjevu imamo slučaj trovanja kompletne porodice istom gljivom. U Novom Sadu, srećom, takvih događaja nismo imali odavno. I to nam je osnovi cilj. Radi spečavanja neželjenog, između ostalog, u toku prošle godine napravili smo plakate „Jestive i otrovne gljive“ i dostavili svim osnovnim školama u Vojvodini, kao prvi korak u njihovoj obuci. Na njemu je paralelan prikaz jestivih gljiva i njihovih otrovnih dvojnika, kako bi ih naveli na oprez i razvili u njima želju za učenjem - kaže gospodin Baluban.
GD Novi Sad drugu godinu zaredom je učesnik izuzetno posećene Noći boologije, Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu na kojoj su velikom broju nastavnika biologije, koji su posetili njihov štand, uručili plakate, flajere GD Novi Sad i pozvali ih na saradnju.
Ove godine Društvo je prevelo jedan izvanredan film o gljivama iz produkcije BBC-a i prosledilo nastavnicima biologije osnovih škola, kako bi nadomestili skroman prostor u nastavnim programima koji je dat za upoznavanje sa ovim organizmima. Pokazalo se da je nastavnicima ovakav vid saradnje dobrodošao, a das u ga učenici jako lepo prihvatili.
Na kakva sva iskušenja nailaze gljivari u potrazi sa ovim šumskim blagom teško je opisati.
- Za gljivare, posebno gljivare fotografe, potrebne su pre svega dobre čizme. Pošto često zaronimo u ritove, u blato i vodu. Ovog proleća sam konketno, ušao u Koviljski rit tragajući za
gljivom šumsko pile (Laetiporus sulphureus), kada bukvalno nisam mogao da se isčupam iz silne vode - prisetio se Stevan Baluban.
Iako je sličnih doživljaja puno, to nijednog gljivara neće demotivisati na ponovni odlazak u gljivarenje. Tako je plan članova GD Novi Sad, jednog od osnivača Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, da idu i na druge terene. Posle Petrovca na Mlavi gde su pomogli održavanje Prve letnje izložbe gljiva u organizaciji Udruženja gljivara i ljubitelja prirode Vilino kolo, gljivarski karavan se seli na Kopaonik, na izložbu GD Raška i Saveza, zatim u Krupanj, Banju Koviljaču, Divčibare, Medvednik i ostale terene gde će, sa ondašnjim gljivarima družiti i gljivariti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com