Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back KULTURA MUZIKA Spektakularnim karnevalom orkestara započeo petodnevni Tamburica fest u Novom Sadu

Spektakularnim karnevalom orkestara započeo petodnevni Tamburica fest u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Novim Sadom je u utorak, 21. juna, na Svetski dan muzike, odjekivala tamburaška muzika iz tambura gotovo 100 tamburaša iz 15 orkestara, koji su muzicirali šetajući centralnim gradskim ulicama. Tim spektakularnim kanevalom zvanično je počeo deveti po redu svetski „Tamburica fest 2016“ na kojem se do subote, 25. juna predstavlja 10 orkestara iz osam zemalja u takmičarskom delu i još pride, 20 domaćih bandi i zvezde estrade.

Tamburaški karneval poveli su najmlađi, orkestar „Sićani slavuji“ iz osnovne škole „Duško Radović“ sa Klise, predvođen Katarinom Krstić, devetogodišnjom učenicom, najmlađom učesnicom ovogodišnjeg festivala.
- Mnogo je lepo svirati uz toliko muzičara - kaže Katarina. - Nama je drago što učestvujemo i što se družimo sa pravim orkestrima. Mi inače vredno vežbamo, a sada možemo da pokažemo šta samo naučili i da stičemo nova iskustva.
Gosti lokala u Zmaj Jovinoj, Dunavskoj i ulici Modene, bili su oduševljeni najpre tamburaškom, laganom šetnjom uz bećarac i „Jelo, Jeleno…“ da bi zabava dobila pun zamah kada su tamburaške bande zauzele svoja mesta po kafićima i po rasporedu udarila u tanane žice.
Novosađani su pozivali muzikante, naručivali omiljene pesme i veseljem, zajedno sa organizatorima, „otvorili“ ovogodišnju smotru čuvara muzičke tradicije.
Zdravko Stanojević (66), „begešar“ orkestra „Miris lipa“, inače penzioner i najstariji učesnik, naglašava da je prvi put za 42 godine tamburaške karijere, učestvovao u defileu gradskim ulicama.
- Ovo je zaista prvi put da se ovako nešto organizuje. Osećaj je predivan jer promovišemo našim sugrađanima neke stare vrednosti i muziku koja ne sme da se zaboravi. Takođe, i prilika je da se mi tamburaši međusobno vidimo, porazgovaramo i družimo- izjavio je gospodin Stanojević.

Tekst : PR služba Tamburica festa

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com