Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Jubilarni Žetveni dan ZSV obeležen u Baču

Jubilarni Žetveni dan ZSV obeležen u Baču

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Na parceli porodice Klecin, na putu između Bača i Bačkog Novog Sela, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine i Opšte zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ iz Bača, 4. jula 2016. godine, obeleženi su jubilarni, 10. Žetveni dan.

Događaju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, gospodin Danilo Golubović, pomoćnik ministra poljoprivrede nadležnog za poljoprivrednu politiku, gospodin Nenad Katanić, pokrajinski sekreatar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević, predsednik Privredne komore Vojvodine, gospodin Ratko Filipović, direktor Udruženja "Žita Srbije", gospodin Vukosav Saković, direktora Produktne berze, gospodin Žarko Galetin, pomoćik generalnog direktora za marketing i prodaju DDOR-a Mauricio Bala i dr.
Gospodin Radisav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, koji desetu godinu
zaredom obeležava početak žetve, posebno se zahvalio direktoru Zemljordničke zadruge "Zadrugar" u Baču, gospodinu Milošu Vukoviću, čiji su članovi priredili odlične uslove za rad. Gospodin Jovanov je podsetio da su se svih prethodnih godina nametale tri dileme: Kada će početi žetva? Kakvi će biti prinosi? Kakav će biti kvalitet pšenice?
- Ono što na današnji dan znamo da će prinosi biti dobri. Ono što ne znamo i što većinu nas interesuje: Koja će biti cena? Svake godine stručna služba Zadružnog saveza Vojvodine radi kalkulaciju troškova proizvodnje pšenice za narednu godinu. To je uradila i ove godine i proizvođačka cena bi trebala da iznosi 20 dinara bez zarade. Tržište će pokazati realnu cenu ali sa ovog mesta moram da ukažem na nerealnost cene od 15 dinara, po kojoj se pšenica trenutno prodaje – rekao je gospodin Jovanov.
Gospodin Miloš Vuković je istakao da je ovaj dan trebao da označi početak žetve, ali da je kada je planiran ovaj dan, zbog „nesaglasja sa onim gore“, ovaj dan obeležen u njenom jeku. Predsednik opštine Bač, gospodin Dragan Stašević se osvrnuo na činjenicu da opština raspolaže sa preko 25 hiljada hektara obradive, veoma kvalitetne zemlje, da na ovoj teritoriji bitiše preko 2 hiljade poljoprivrednih gazdinstava i da je poljoprivreda jedini pravi izvor egistencije ovdašnjih stanovnika.
Jubilarni 10. Žetveni dan otvorili su: predstavnik Republičke vlade, gospodin Danilo Golubović i predstavnik Pokrajinske vlade, mr Vuk Radojević.
Mr Vuk Radojević je između ostalog rekao da veruje da su se stekli neophodni uslovi da se u narednom periodu jedinstvenom agrarnom politikom na teriotoriji Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, realizuju sve neophodne mere u kontekstu daljeg razvoja poljoprivrede.
Gospodin Danilo Golubović je istakao da su prinosi odlični i, ako ne bude značajnih vremenskih promena, ovo će biti jedna od rekordnih godina u pogledu prinosa i izrazio nadu da će valorizacija tog kvantiteta biti sprovedena na pravi način, a da će cena odgovarati i kvalitetu i količini koja je proizvedena.
Nakon otvaranja manifestacije domaćini su upriličili žetvu pšenice i pres konferenciju.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1323272814352875.1073743430.100000105079334&type=3&pnref=story.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com