Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM BANJE Voda Banje Vrdnik jedinstvena u Srbiji

Voda Banje Vrdnik jedinstvena u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Vrdnik, nekadašnji Castellum Rednek, spada u red najstarijih naselja na području Vojvodine. Godine 1315. na brdu (400m) iznad mesta podignuta je tvrđava Rednek, a 1697. izbegli monasi manastira Ravanica (kraj Ćuprije), u zapusteli manastir Vrdnik iz Sent Andreje prenose kovčeg sa moštima Lazara Hrebeljanovića, gde sa manjim prekidima ostaje do 1988. godine. Sa otvaranjem rudnika mrkog uglja (1804. godine) Vrdnik izlazi iz „šablona stereotipnih fruškogorskih sela“.

Osim razvoja mesta, benefit rudnika je i „izbijanje“ termalne vode (1931.), iz najvećeg rudnika u Vrdničkom basenu Južno okno, poviše hotela „Termal“. Uoči Drugog svetskog rata, rudari zidaju bazene i zgradu kupatila, preteče današnjeg banjsko-turističkog kompleksa. Zatvaranjem rudnika (1968.), koji je hranio Vrdničane preko 160 godine, i ukidanjem pruge Ruma-Vrdnik (puštene u saobraćaj 1889.), gradić doživljava veliki udarac. Ali već 70-tih, 80-tih godina u zoni ugašenih rudnika grade se turističko-banjski objekti, a time i nove perspektive Vrdnika.
Godine 1974. otvoren je olimpijski bazen, a dve godine kasnije i hotela „Termal“, 1975. zvanično je potvrđena lekovitost vrdničke vode (izvor, Željko Marković). Dobitna kombinacija Vrdnika je upravo visina od 240 m.n.v., na kojoj je gradić podignut, blizina Nacionalnog parka „Fruška gora“, okruženje šume sa zelenilom i čistim vazduhom, i termalna voda, konstantne temperature 32,8°C. Značaj vode banje Vrdnik se zbog temperature i hemijskog sastava svrstavaju u hipotermalne vode, i samim tim spadaju u veoma lekovite vode koje mogu uspešno da tretiraju veliki broj različitih bolesti. Jedna ista voda iz prirodnog izvora se koristi u svim bazenima, kao i u kadama za podvodnu masažu, i na tu opremu i uslugu, koju nude svim svojim korisnicima, radnici ove banje su posebno ponosni.
- Ovo je jedinstvena voda u odnosu na sve banje, kako u Vojvodini tako i Srbije. To su pokazale i analize, i smatramo da bi imalo opravdanja investirati u izvor, da se on trajno održi. Za sada se nalazi na dubini od 280m, ali treba misliti na budućnost i ulagati u njega, jer je ova voda zaista nezamenljivi faktor u našem poslu – istakao je gospodin Zoran Bošnjak, direktor Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Termal“ u Vrdniku.
Na otvorenim i zatvorenim bazenima banje ove sezone sve vri kao u košnici. Gospodin Bošnjak je izrazio zadovoljstvo početkom sezone koju nije pratilo „najbolje“ vreme. Banja radi punim kapacitetom i svih šest bazena, tri otvorena i tri zatvorena, su u funkciji. On objašnjava da mnogi gosti, iako se vreme stabilizovalo, a letnja sezona uveliko počela, još koriste zatvorene bazene, delom iz navike, delom iz straha od sunca. Posećenost otvorenih bazena je odlična, posebno u vreme vikenda. Pun pogodak je bila izgranja dva nova bazena koji su nešto plići, za decu i neplivače, pa je ovaj bazenski kompleks, s pravom poneo epitat porodičnog, i sada dve-tri generacije mogu na ovom prostoru kvalitetno da ispune vreme. Tome doprinose i ugostiteljske usluge, a uskoro se otvara još jedno mesto za prodaju hrane, pića i sladoleda. Ove godine je, sa suprotne strane postojćeg, otvoren još jedan ulaz/izlaz, čime je rasterećen saobraćaj, parking prostor proširen i omogućen komforniji i brži ulaz na bazene. Na tom ulazu je postavljena i nova kućica za prodaju karata.
Uređenje eksterijera, pre toga i renoviranje kompletnog enterijera doprinelo je većoj posećenosti banje.
- Godine 2015. je u poređenju sa prethodnom donela značajno povećanje broja gostiju što je pravdano adaptacijom unutrašnjeg prostora banje. Ove, 2016. se već upoređujemo sa 2015. i svako novo povećanje posećenosti možemo smatrati uspehom. Ali tome su, osim adaptacije prostora doprinele naše službe koje sve moraju biti maksimalno u funkciji: i ugostiteljstvo, i kuhinja, i tehničko osoblje... Zdravstveni deo se podrazumeva. Banja zadržava primat zdravstvene ustanove i radi sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje. Nažalost, zbog ograničenog ugovora sa RFZO pojavljuju se i liste čekanja, ali se mi trudimo da one budu što kraće i da za što kraće vreme ispunimo naše ugovorne obaveze. Međutim, sada već idemo ispred ugovora i nadam se da u narednom vremenu možemo da se obratimo republičkim organima nadležnim za zdravstvo, da ovoj ustanovi dodele jedan veći ugovor, s obzirom na njene mogućnosti, kako kapacitetom za smeštaj, tako i opremom i kadrovima – objasnio je gospodin Zoran Bošnjak.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com