Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Goran Ivanović: Poljoprivrednici o osiguranju razmišljaju tek kada se nešto desi

Mr Goran Ivanović: Poljoprivrednici o osiguranju razmišljaju tek kada se nešto desi

  • PDF

DDOR Novi Sad, jedna od najuglednijih osiguravajućih kompanija, čije su usluge dostupne na teritoriji cele Republike Srbije, bila je učesnik jubilarnog, desetog Žetvenog dana u Baču, koji je, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine i Opšte zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ iz Bača, održan 4. jula, zbog vremenskih prilika, u jeku, a ne na početku žetve, kako je kalendarom predviđeno.

Regionalni direktor DDOR-a, mr Goran Ivanović, je tom prilikom rekao da svake godine ova osiguravajuća kuća, pod sloganom: „Ne dozvolite da vas nepogode iznenade“ - vodi kampanju na terenu, kako bi poljoprivrednicima ukazala na potrebu osiguranja useva, ali o tome poljoprivrednici razmišljaju tek nakon što se nešto desi.
- Ove godine veliko nevreme praćeno gradom desetkovalo je useve u okolini Zrenjanina i Pančeva. Pored agrotehničkih mera, u ovakvim uslovima, osiguranje poljoprivredne proizvodnje, kao njena ekonomska zaštita, postaje nužnost. Timovi naših procenitelja su još uvek angaživani na terenu radi procene štete, a kolika će ona biti, znaće se tek po skidanju useva. Svi klijenti koji imaju polise DDOR osiguranja sigurno će biti zadovoljni – istakao je mr Ivanović.
DDOR Novi Sad omogućava osiguranje svih poljoprivrednih kultura (jednogodišnjih, višegodišnjih, glavnih useva, poduseva, postrnih useva). Usevi i plodovi mogu biti osigurani: paketom osnovnog rizika u kojima poljoprivrednici mogu računati na isplatu štete u slučaju grada, požara i udara groma i od dopunskih rizika oluje, prolećnog mraza, jesenjeg mraza poplave, gubitka semenskog kvaliteta, paketa rizika posle izvršene žetve odnosno berbe.
DDOR pruža mogućnost zaključivanja i posebnih osiguranja (osiguranje useva i plodova u staklenicima i plastenicima, osiguranje stabala voćaka i čokota vinove loze do stupanja u rod i u rodu, osiguranje plodova voća od gubitka količine i kvaliteta, osiguranje stonog grožđa od gubitka količine i kvaliteta).
Koliko poljoprivredni proizvođači moraju da izdvoje za osiguranje, po rečima mr Ivanovića, to je drugačije od slučaja do slučaja, i zavisi od kulture koja se osigurava. Npr. za pšenicu je bilo 1.000 i više dinara po hektaru, u zavisnosti od klase kojoj pripada. Jer, svi delovi Vojvodine podeljeni su u klase osiguranja u zavisnosti od učestalosti padavina, nevremena u prethodnom periodu, na osnovu čega se formira konačna cena. U tom smislu je cena relativna i varira od jednog, drugog iznosa.
- Jako je bitno da su poljoprivrednici shvatili potrebu osiguranja. Mi se stvarno trudimo, ne samo naša kompanija već i celokupna privredna grana, da budemo od pomoći našim poljoprivrednicima - rekao je mr Goran Ivanović, istakavši da još uvek veliki procenat poljoprivrednih useva i plodova u našoj zemlji nije osigurano, bez obzira na subvencije države, i izrazio nadu da će i Pokrajinska vlada u narednom periodu, više prostora posvetiti unapređenju ovog segmenta.
Pozitivnim je ocenio inicijativu opštine Bač, koju mu je saopštio predsednik opštine Bač, gospodin Dragan Stašević, da na lokalnom nivou izdvoje deo budžeta za tu namenu.
- Apelujem i na druge predsednike opština da učine isto, jer najgore je kada se nešto desi i svi gledaju u državu, tražeći pomoć, ne razmišljajući da su na to trebali misliti na vreme i preduprediti moguće gubitke – zaključio je mr Goran Ivanović.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com