Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Miloje Ostojić: Mnogo je razloga za dolazak u Ivanjicu

Miloje Ostojić: Mnogo je razloga za dolazak u Ivanjicu

  • PDF

Najveći srpski humorista, rođeni Beograđanin, Branislav Nušić, Ivanjicu je dva puta spomenuo u svojim delima: u komediji „Gospođa ministarka“, kada se gospođa Živka u ljutnji, obraća zetu: „Čedo, zaklinjem ti se svim na svetu da ćeš još večeras biti potpisan za Ivanjicu!... (čin III, scena XXIV), i u „Sumnjivom licu“ gde pisar Žika kaže: „Lice o kojem je reč u vašem telegramu od sedamnaestog ovog meseca, uhvaćeno je u Srezu ivanjičkom (čin II, scena XXII), što je bilo dovoljno da Ivanjičani zasnuju festival kulture prožet humorom, zabavom, starogradskim i čaršijskim duhom - „Nušićijadu“.

Prvi put je organizovan pod nazivom „Septembar u Ivanjici“ (1967.), ali već sledeće godine festival menja ime „Nušićijada“ i prvi je u Srbiji koji u nazivu ima “ijadu”. I tada smatran praznikom humora i veselja, traje samo do 1972. godine, da bi tek 2010. godine „Nušićijada“ bila obnovljena sa ciljem obogaćivanja i produženja turistička sezone. Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica na 5.YOUTH FAIR-u, Sajmu omladinskog turizma u Novom Sadu, održanom 05. i 06. jula, na ujedinjenom štandu Regija Zapadna Srbija, predstavljao je turističke potencijale grada i opštine iz koje dolazi.
Kao najveću atrakciju Ivanjice smatra upravo „Nušićijadu“, koja će ove godine dočekivati goste iz zemlje i sveta, od 26. do 28. avgusta, a za koju pripreme već uveliko teku. Visokom rejtingu „Nušićijade“, u moru manifestacija koje se svake godine odražavaju u Srbiji, doprineli su, kaže, svi građani Ivanjice koji nesebično daju svoj doprinos u želji da ova manifestacija bude što uspešnija, a postigli su to da je svi poistovećuju sa gradom.
Po rečima gospodina Ostojića ima još mnogo razloga zbog čega vredi doći u ovaj kraj. Izvanredni prirodni i klimatski potencijali ovog područja pružili su mogućnost da se u Ivanjici još 1938. godine počne sa organizovanim bavljenjem turizmom. Međutim, tek 1978. osnovan je Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju "Ivanjica", a 25. januara 2000. godine, Uredbom Vlade Republike Srbije, Ivanjica je proglašena za prvu vazdušnu banju u našoj zemlji.
U Ivanjici je sedamdesetih godina prošlog veka začet seoski turizam, brend ivanjičkog kraja. Selo Katići (22 km od grada, na nadmorskoj visini od 1.000 metara u neposrednoj blizini planine Mučanj), selo Kušići (25 km od grada, na obroncima planine Javor, na nadmorskoj visini od 990 m), selo Lisa (na 10 km od Ivanjice, u blizini Hadži-Prodanove pećine, na 800 metara nadmorske visine), selo Raščići (5 km od grada, na 700m n.v.), selo Devići (36 km od grada, na 740 m. n.v., na ušću Brusničke reke u Studenicu). A tu su i sela Komadine (15 km od grada na 650 m. n.v.), selo Kumanica (18 km od Ivanjice), domaćinstvo na brdu “Daići“ (30 km od grada na 1.400 m. n.v.) sva na Goliji.
Turistički radnici Ivanjice poručuju da izborom nekog od domaćinstva iz ovog kraja svaki turista može doživeti čaroliju ivanjičkog kraja, uživati u lokalnim specijalitetima (pršuti, siru i vrućoj rakiji), dugim šetnjama po predivnim predelima bogatim izvorima čiste pijaće vode, branju lekovitog bilja, gljiva, diveći se nepreglednim pejzažima…
Ivanjički kraj je bogat kulturno-istorijskim spomenicima iz burne prošlosti ovog kraja, pa se pored odmora u selima, turistima preporučuju posete Crkvi Car Konstantin i carica Jelena, Manastiru Kovilje (XII vek); Crkvi Lazarici na grobu Boška Jugovića, Hadži-Prodanovoj pećini, spomeniku majoru Iliću, Manastiru Pridvorici...

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com