Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Ivan Đoković: Dunav je naš turistički potencijal broj 1

Ivan Đoković: Dunav je naš turistički potencijal broj 1

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Učesnici 61., najduže i najstarije regate na svetu - Dunavske regate, „doveslali“ su do Novog Sada u nedelju, 24. jula, gde su ih na Štrandu dočekali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, gospodin Ivan Đoković, člаn Grаdskоg vеćа zа privrеdu, gospodin Мilorad Radojević, direktor Turističke organizacije Novog Sada, gospodin Branislav Knežević i mnogi drugi.

Učesnici iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Holandije, Švajcarske, Australije i Srbije, na svom putu dugom 75 dana, prolaze kroz deset zemalja, i četiri glavna grada: Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd, a u Novom Sadu će se zadržati tokom dva dana.
- To je izuzetna stvar, veoma značajna za turizam Vojvodine. Ovi ljudi već 61 godinu, prelaze put od Igloštata do Crnog mora, dug više od 2.515 kilometara. Svraćaju na desetak lokacija u Vojvodini. Mi smo zadovoljni što možemo da se pokažemo kao dobri domaćini, da ih provedemo kroz Novi Sad i pokažemo im njegove kulturne znamenitosti, istorijske spomenike, a isto to su uradili i u Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, a i u Muzeju piva u Čelarevu, za koji su se upravo učesnici opredelili da ga posete. Pokušali smo da razgovaramo sa njima i pripremimo neke nove programske aktivnosti, turističku prezentaciju za sledeću godinu, i da ovu nautičku manifestaciju uvrstimo u naša strateška dokumenta koja ćemo izrađivati krajem godine – saopštio je tom prilikom gospodin Đoković.
Iako je Dunav, između ostalog, i reka saradnje, jer predstavlja veoma važan transportni koridor (pan-evropski koridor VII), jedini unutrašnji plovni put među 10 pan-evropskih koridora, a u podunavskim zemljama živi 200 miliona stanovnika, među kojima 75 miliona u regionima koji su direktno vezani za Dunav, napravili smo relativno malo koraka. Po rečima gospodina Đokovića, kada je reč o Dunavskoj strategiji zadržali smo se samo na nivou isčitavanja akata i iznošenja nekih opštih formulacija. Potrebno je izgraditi marine, infrastrukturu itd., da bi bili dovoljno interesantni da bi se neko odlučio da na svojoj međunarodnoj dunavskoj ruti zastane i da ostavi neki novac, što i jeste suština turizma.
- Moramo da budemo atraktivni, da prepoznamo šta je ono što je ekskluzivno i dovoljno interesantno za inostrane goste - podvukao je gospodin Đoković i dodao da je dogovoreno da predsednik Odeljenja za nautički turizam, Kajakaškog saveza Srbije, gospodin Dejan Jovanović, već nakon završetka ove regate, u kojoj i sam učestvuje, dođu u Pokrajinski sekretarijat kako bi se razmotrili mogući pravci za neko buduće delovanje. Trebalo bi sagledati da li Sekretarijat kroz svoje programske aktivnosti sledeće godine može da podrži neke projekte u razvoju turizma i obezbeđivanjem eventualne infrastrukture i pratećih sadržaja doprineti omasovljavanju kako ove regate, tako i nekih ad hoc avantura, posebno stranaca koji plove Dunavom do Crnog mora.
Ivan Đoković je ocenio da je u prethodnom periodu dosta urađeno na razvoju turizma u Vojvodini, o čemu svedoči konstantan porast gostiju.
- Ono što nedostaje je pravni okvir, s obzirom da strategija turizma Republike Srbije, koju smo mi dužni da sledimo, nije doneta, ali treba preispitati zajedno sa stručnom javnošću, sa Univerzitetom, hotelijerima, turističkim radnicima i agencijama, koje su naše targetne tačke i fokus tržišta, šta je to što mi možemo da brendiramo i ponudimo. Da li verski i ruralni turizam, o kojima se dosta govori u javnosti, imaju dovoljno kapaciteta da naprave dodatnu vrednost u turizmu, ili pak treba da se oslonimo na one dve, možda primarne: biciklisitčke rute EvroVelo 6, EvroVelo11 i ono što je vrhunac turističkog potencijala, a to je reka Dunav? - retoričkim pitanjem zaključio je gospodin Ivan Đoković.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1338096096203880.1073743459.100000105079334&type=3.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com