Fri10302020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Peta pobeda Snežane Đokić na Danima borovnice 2016

Peta pobeda Snežane Đokić na Danima borovnice 2016

  • PDF

Prošlog vikenda su na Kopaoniku održani „Dani borovnice“, manifestacija ustanovljena pre sedam godina sa ciljem obnavljenje letnje turističke sezone na ovoj jedinstvenoj planini. Kopaonik je osamdesetih godina, kada je započeta izgradnja Turističkog naselja (hotela „Grand“ i Konaka „Sunčani vrhovi“) na visoravni – Ravni Koponik, na nadmorskoj visini od oko 1780 metara, bio turistički bum zahvaljujući, što atraktivnoj koncepciji turističkog centra sa luksuznim smeštajnim kapacitetima, što posvećenom radu turističkih radnika koji su umeli da raznoraznim programima privuku domaće i strane goste, i tokom zimskih, ali i letnjih meseci.

Devedesetih godina letnja turistička sezona na Kopaoniku zamire, da bi se novim, osimišljenim manifestacijama, „Danima borovnice“ i „Danima vrganja“ potpomogla njena rehabilitacija. Dobrim delom se u tome uspelo, a direktor ovih manifestacija, čovek po čijoj zamisli su one ustanovljene, gospodin Zoran Jelenković, kaže da je to samo početak jednog velikog projekta, koji u narednim godinama treba da vrati goste na Kopaonik u onolikom broju koliko ih je bilo pre tri decenije.
Da se u tome delimočno uspelo, govori podatak da je ove godine broj učesnika daleko veći, da broj turista, pruvečen što ovim, što pratećim događajima (istovremeno su održane Trail Race Kopaonik i MTB „Tri strane Kopaonika“, što je prilog fantastičnim mogućnostima koje ova planina tokom letnjih meseci nudi.
A da nije lako organizovati jednu manifestaciju najbolje ilustruje činjenica da je u okviru iste neophodno osmisliti veliki broj aktivnosti na zadatu temu, kako bi se privukli turisti i na neki način uključili u ono što ih zanima.
Jedan od najzanimljivijih dešavanja, u okviru „Dana borovnice“ bilo je takmičenje u ručnom branju ovih plodova. Po propozicijama i dogovorenom vremenskom intervalu pobednik je onaj ko nabere najviše borovnica, i to na mestu koje, za tu priliku, odrede organizatori. Ni ove godine u ovoj takmičarskoj disciplini nije bilo iznenađenja. Pobedila je kao i poslednjih šest godina, od kada učestvuje, gospođa Snežana Đokić iz Brusa, koja je za deset munata nabrala 100 grama ovih slanih plodova. Isti rezultat postigao je i njen sin, Dalibor, pa su organizatori odlučili da prvu i drugu nagradu podele: za prvo mesto nagrada je iznosila 10.000 dinara, za drugo 6.000 i treće 4.000 dinara. Rezultat koji su postigli Snežana i Dalibor nikoga nije iznenadio, jer se oni ovim poslom bave profesionalno. Snežanin motiv dolaska na „Dane borovnica“ je druženje, učestvovanje i lepota nadmetanja, i kaže da se nikada ne zna ko će pobediti. Prve godine ona je za 45 minuta nabrala pola kilograma. Prošle godine nadmašio ju je njen sin, nabraviši 10 grama više od nje. Ove godine im je za petama bila mlađana Vera Krstić iz Beograda, koja je u ovom poslu amater, ali i izvesno iskustvo stečeno u Norveškoj, nabravši 70 grama.
Gospođa Đokić kaže da njeno pojavljivanje na takmičenju nije razlog sve manjeg broja učesnika u istom. Seća se da je prve godine bilo dosta onih koji su iskušavali svoje sposobnosti, prošle je npr. bilo 16 takmičara, a ove samo sedam. Zato poručuje svima, da iskoriste priliku svog boravka na ovoj planini u vreme manifestacije i okušaju sreću ovom nadmetanju jer je zanimljivo, a mogu se desiti razna iznenađenja.
I oni bez prethodnog iskustva bi mogli da naprave znatno bolji rezultat da pri branju koriste obe ruke i da berući ove slasne plodove odole iskušenju da ih istovremeno i jedu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar