Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Otvorena Galerija vojvođanskih vina u restoranu Merak mi je u Krčedinu

Otvorena Galerija vojvođanskih vina u restoranu Merak mi je u Krčedinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Krčedin, selo u opštini Inđija, od juče može da se pohvali novim sadrežajem. Domaćinski restoran tradicionalne kuhinje „Merak mi je“ (Cara Dušana 90, u Krčedinu) je u nedelju, 21. avgusta otvorio novi prostor - Galeriju vina, u kojoj se za sada našlo 13 sremskih i 3 vina iz vinarija u Bačkoj. Na dan njenog otvaranja gostima su za dobrodošlicu ponuđena vina iz Laguma Tramošljanin, i uz mezetluk, po promotivnim cenama, mogućnost degustiranja vina iz Galerije vina.

Predsednik Udurženja vinara i vinogradara Srbije, gospodin Gvozden Radenković, kao prijatelj ove kuće i prijatelj vlasnika, gospodina Bobana Stojadinovića, prihvatio je ulogu domaćina ovog skupa, i na profesionalan način javnost upoznao sa novom ponudom restorana „Merak mi je“. Kao plod njihovog zajedničkog druženja izrodila se ideja o ustanovljenju vinoteke u okviru restorana, prodajna galerija vina, gde bi se sva vina koja su na policama Galerije, uz naplatu servisa, mogla naći i na stilu svakog gosta.
Poštujući zlatno pravilo - odakle je hrana, odatle i vino, uz meni restorana, sastavljen uglavnom od ponude sremskih, vojvođanskih specijaliteta (sa primesama juga, odakle vodi poreklo gospodin Stojadinović), dogovoreno je da se vinaska karta veže za ovaj kraj.
U Galeriji se za sada, mogu naći vina vinarija: Vinum, Kiš, Bajilo iz Sremskih Karlovaca, Kovačević i Mačkov podrum iz Iriga, Milanović iz Surduka, Acumincum i Tramošljanin iz Starog Slankamena, Ilić-Nijemčević iz Erdevika, Deurić iz Male Remete, Šijački i Radošević iz Banoštora, Molowinery iz Šida, i kao predstavnici bačkih vinara: Vinarija Vindulo iz Temerina, Do kraja sveta iz Kovilja i Zvonko Bogdan sa Palića.
Da ova ideja ima budućnost govore iskustvo i znanje svih uključenih u realizaciju ovog projekta. Gospodin Stojadinovića, kreator cele priče oko restorana, rob je ovog posla, živi ovde, spava ovde, potpuno je posvećen svom poslu.
- Klasično ugostiteljstvo je teško rudarenje i traži slugu, a ne gospodara. Svi oni koji misle da je u ugostiteljstvu ili proizvodnji i prodaji vina moguć drugačiji put, neće uspeti da ostvare svoj naum, ili će on biti kratkog veka – ističe gospodin Radenković. Prema njegovim rečima, prednost ovog objekta je njegova potvrđena afirmacija kao mesta ozbiljnog gastronomskog užitka. Njegovi gosti, uglavnom vlasnici vikendica iz Beograda, Novog Sada, Inđije, koji ga već prepoznaju po kuhinji i izgrađenom vinskim ukusu, dobrim delom su vinovici ovakvog jednog sleda događaja, otvranju ove Galerije.
A da se mislilo o svemu govore i cene vina.
- One su popularne i prihvatljive i svako može sebi da priušti vino koje se ovde nalazi. Ako neko želi da ga popije u restoranu, uz servis od 600 dinara, može da uživa u svim vinima iz ove ponude, što je jedna od stvari koja ovaj restoran razlikuje od ostalih ugostiteljskih objekata, kao i ovu vinoteku od ostalih vinoteka. Ova vinoteka ima restoran, a restoran vinoteku – naglašava gospodin Gvozden Radenković.
Za ovaj događaj organizatori su iskoristili priliku da pozovu i goste, ali i vinare ovog kraja. Onima koji se još uvek nisu odazvali pozivu, poručili su da dođu da se dogovore oko ponude njihovih vina, jer kako rekoše: „napeto jeste, ali mesta još uvek ima“, i šteta je ne naći se u dobrom društvu.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici.


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com