Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Marko Rovčanin o merama za podsticanje poljoprivrede u Pokrajini

Marko Rovčanin o merama za podsticanje poljoprivrede u Pokrajini

  • PDF

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gospodin Marko Rovčanin, prisustvovao je konferenciji održanoj u Opštini Sremska Mitrovica, 19. avgusta, na dan rođenja rimskog cara Markusa Aureliusa Probusa. Povod ovog okupljanja bila je zaokruživanje procesa dobijanja nacionalne i međunarodne zaštite imena i žiga Probus u „Carskom vinogradu“ situiranom na potezu sela Šuljam, vlasnika gospodina Milorada Miloševića iz Velikih Radinaca (Opština Sremska Mitrovica). Ovom zaštitom ovuhvaćena je ne samo zaštita sorte vinove loze koja će se uzgajati na plantaži „Carski vinograd“ već i ostalih delatnosti vezanih za ime Probusa, začetnika kontinentalnog vinogradarstva, koji je iz Srema krenulo put ostatka Evrope.

- Intelektualna zaštita imena i žiga jednog proizvoda je jedan korak u rešavanju stvari za koje do sada nismo posebno marili. Zato smo bili svedoci da su nam neki drugi, „ispred nosa“ brendirali proizvode koji potiču iz Srbije, prvenstveno mislim na ajvar. Moramo da shvatimo da štiteći naše proizvode štitimo i proizvođače i naše tržište, i sve ljude koji se na neki način bave proizvodnjom, ali i celu državu - rekao je gospodin Rovčanin.
Gospodin Rovčanin je podsetio da u Sremu trenutno ima 2.170 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koje se bave ili im je jedna od delatnosti vinogradarstvo, sa vinogradima na ukupno 2.140 ha, i naglasio da nema potrebe da ponavlja koliko vinogradarstvo i vinarstvo važno za ovaj deo Vojvodine već o merama koje će Pokrajinska vlada, odnosno Sekretarijat za poljoprivredu preduzeti u budućnosti.
- Od 2006. godine Pokrajinska vlada je prva sredstva stavila na raspolaganje našim poljoprivrednim gazdinstava i iz godine u godinu ta sredstva su se, u zavisnosti od oblasti, raspisivanja konkursa, uvećavala. Nama je cilj da iz godine u godinu što više povećavamo ta sredstva - rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara i podsetio da su u ovom trenutku u toku tri Konkursa koja su raspisana do 30. septembra.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurse za sufinansiranje i dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara (ukupna vrednost incesticija u navodnjavanju iznosi nešto više od 145 miliona dinara, od čega su, 55.186.055,00 dinara su bespovratna sredstva); podizanju protivgradne zaštite (za čiju nabavku je Pokrajinski sekretarijat izdvojio 45,3 miliona dinara); kao i dodelu sredstva za sufinansiranje investicija za preradu voća, grožđa i povrća, za ulaganju u opremu za sušenje, zamrzavanje, blanširanje, pasterizaciju, sterilizaciju, prijem i preradu, punjenje i pakovanje proizvoda od voća, grožđa i povrća), a sve to radi povećanja prihoda na poljoprivrednim gazdinstvima i zapošljavanja ruralnog stanovništva.
Gospodin Rovčević je istakao da Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nastavlja sa podrškom ovakvih projekata, jer nema jakog grada, države, bez jakog seljaka, bez jakog sela.
- Cilj Sekretarijata za poljoprivredu je da pod jednakim uslovima pravo učešće na Konkursima imaju i mali i veliki poljoprivredni proizvođači, kao i firme i pravna lica koja zapošljavaju određen broj ljudi. Ruka Pokrajinskog sekretarijata i ruka Pokrajinske vlade pružena je svima i želim da zajednički pokušamo da utičemo na razvoj poljoprivrede u Vojvodini – zaključio je Marko Rovčanin.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com