Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Istraži, prikaži, znanje u 7. Noći istraživača potraži

Istraži, prikaži, znanje u 7. Noći istraživača potraži

  • PDF

Sedma Noć istraživača u Srbiji održaće se u petak, 30. septembra, popodne, u dvanaest gradova širom zemlje, ove godine pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“, najavljeno je na nacionalnoj konferenciji za medije povodom ovogodišnje manifestacije Noć istraživača, održanoj u Beogradu. U više od 250 gradova održaće se 11. Evropska Noć istraživača, manifestacije koja ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje. U prošlogodišnjoj, desetoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Noć istraživača u Srbiji održaće se u čak 12 gradova, u kojima će ulaz na sve događaje biti besplatan: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Subotici.
- Cilj Noći istraživača je da promoviše naučnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, bilo osnovci ili srednjoškolci su oni kojima treba da skrenemo pažnju na značaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iako smo odavno prevazišli stereotipe o naučnicima u filmovima, u stvarnom svetu stereotipi i dalje postoje i krajnje je vreme da ih se rešimo. Iz tog razloga pokušavamo da na svakoj manifestaciji Noći istraživača, sem istraživanja i profesionalnog života, pokažemo i hobije i druga interesovanja naučnika iz privatnog života - objasnila je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i koordinatorka Noći istraživača.
U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Inđiji, Šapcu i Pančevu od 16 časova pa sve do ponoći kroz COOL nauku - nauka niskih temperatura, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL. Na istom mestu moći će da popričaju na COOL teme sa našim COOL naučnicima, uz COOL poslasticu - naučni sladoled.
Već od 15 sati u tržnom centru BIG počinje program za najmlađe Novosađane - Naučno igralište, a do 22 sata će posetioci uživati u zanimljivim eksponatima, interesantnim radionicama, uz sladoled razgovarati sa naučnicima… Oni stariji pozvani su u klub Kvoter od 20 sati, gde ih čeka predavanje o pivu, kao i degustacija specijalno napravljenog napitka od hmelja sa tajnim dodacima, izložba fotografija ART OF FIZIKS, već tradicionalni naučni kviz i odlična svirka benda MistakeMistake.
Kao uvod u ovu Noć, Novosađani su pozvani da već 23. septembra prisustvuju naučno-popularnom predavanju “Ledeno doba”, prof. dr Mlađena Jovanovića u klubu Kvoter, od 20 sati.
Naučno-popularni program od 16 pa do 22 sata, očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane kod Zelene fontane, Šapčane na Glavnom trgu i Pančevce u centru grada.
- Ono što primećujemo u svetu poslednjih nekoliko godina je da, "štreberi" konačno počinju da dobijaju pažnju koju zaslužuju, da znanje i inovativnost čak postaju trend. Ono što mi naučnici, odavno već znamo, a sada želimo da podelimo sa svima, jeste ta “cool” strana nauke - ne samo kroz interesantne naučne teme i eksperimente već i kroz zaista kul naučnike koji će biti tu u ovoj Noći da vam pokažu neke kul demonstracije, da vas nauče nešto o nauci niskih temperatura, da podele sa vama svoja iskustva sa žongliranjem, perkusijama i ostalim kul stvarima kojima se bave kada se ne bave naukom. A zatim, nakon ove noći kul nauke, u okviru Cool&Hot projekta Noći istraživača vas u 2017. godini čekamo sa pričom o najaktuelnijim i gorućim temama kojima se nauka bavi - poručuje prof. dr Tijana Prodanović, sa novosadskog PMF-a, programska direktorka manifestacije u Novom Sadu.
Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.
U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot. Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke. Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.
Facebook.com/nocistrazivacanovisad
Za više informacija o Noći istraživača Novi Sad, kontakt je Saška Rakić, pr manifestacije Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com