Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Darko Ivić: Očekujemo značajne pomake u turističkoj ponudi za osobe sa invaliditetom

Darko Ivić: Očekujemo značajne pomake u turističkoj ponudi za osobe sa invaliditetom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Seminar „Turizam dostupan osobama sa invaliditetom“, održan je u četvrtak, 08. septembra 2016. godine, u kongresnoj sali novosadskog hotela „Putnik“, u orgnizaciji Hendi Centra „Koloseum“ iz Beograda, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i uz podršku Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda. Prvi seminar, u nizu planiranih, održan je krajem jula u Vrdniku, i bio je usmeren ka predstavnicima sedme sile, kako bi javnost informisali sa problemima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u ulozi turista.

Seminaru u Novom Sadu osim novinara, prisustvovali su političari i turistički radnici, kako organizatori putovanja, tako i neposredni davaoci usluga, hotelijeri i restorateri, i ciljem da se Strategiijom razvoja turizma Republike Srbije u periodu 2016 – 2025, svi turistički objekti i turističke destinacije učine dostupnim osobama sa invaliditetom.
Inicijator seminara, gosodin Darko Ivić, predsednik Hendi centra „Koloseum“ i Lige osoba sa invaliditetom, objasnio je da se pod terminom dostupnosti turizma za OSI ne podrazumeva samo pristupačnost prostora, hotela, restorana, sobe, već i stav osoblja. Poseban problem su pogrešne i nepotpune informacije na web sajtu hotela, koji se umnogome razlikuju od realne situacije. Signalizacija, parking, pomagala poput dizalica, jelovnik ispisan Brajevom azbukom, opremljenost sistemom za amplifikaciju zvukova, samo su neki od segmenta kojima bi se popravio položaj osoba sa invaliditetom i učiniti ga humanijim.
- Bilo bi lepo da sve ovo što su danas političari obećali ispune, odnosno zakonski regulišu pitanja dostupnosti turističkih objekata i destinacija osobama sa invaliditetom. Ubeđen sam da to nisu bila samo prazna obećanja, jer su mi delovali kao ljudi koji su zaista spremni da nešto urade po ovom pitanju – kaže gospodin Darko Ivić i nastavlja: - Mislim da smo delimično i mi, osobe sa invaliditetom krivi za trenutnu situaciju, jer odradimo jednu prezentaciju pa stanemo, i to se malo zaboravi. Mislim da bi ovakvi seminari trebalo da se održavaju u kontinuitetu, kao što smo radili u Vrdniku, Novom Sadu, planiramo Beograd i neka druga mesta.
Gospodin Ivić od ovih seminara očekuje da ne samo soba, toalet i hotel sa svojim sadržajima, restoranima, bazenom itd., budu dostupnije osobama sa invaliditetom, nego da u nekom skorijem vremenu to budu i turisitičke destinacije.
- Ako za dve do tri godine uspemo da pomerimo malo te granice, i obezbedimo da postoji jedno do dva vozila u svakom gradu koje bi vršilo transport osoba sa invaliditetom, osoba u kolicima i slepih osoba, da mogu da odu do nekog izletišta, galerije, muzeja, manastira, pozorišta, bioskopa, restorana, napravili bismo pravu stvar. A sve je to sastavni deo turističke ponude jednog grada. Mislim da smo na pravom putu, da smo pridobili medije, koji mogu mnogo da doprinesu promociji i osvešćivanju stanovništva, pogotovo što su „proradile emocije“, što su shvatili suštinu i žele da pomognu. Bio bih ponosan kada bi za dve godine u turističkim centrima poput Vrnjačke Banje, Kopaonika, Zlatibora, Srebrnog jezera, Banje Koviljače, bilo desetak objekata dostupnih osobama sa invaliditetom, kao i u Beogradu i Novom Sadu, koji bi svakako trebali da imaju sluha za ovakvu turističku ponudu – izjavio je gospodin Darko Ivić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com