Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA Klubovi Uz podršku građana, poslata aplikacija Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

Uz podršku građana, poslata aplikacija Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021 i Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, u četvrtak, 08. septembra, u Gradskoj kući predstavili su novosti vezane za projekat kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, Novi Sad 2021.

Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, govorio je o nedavno usvojenoj Strategiji razvoja kulture Grada Novog Sada i istakao da je pokretanje projekta Novi Sad 2021 bilo motivisano idejom da se povežu ljudi u Evropi i da se poveća svesnost o zajedničkoj istoriji i vrednostima:
- Želeli smo da pokažemo Komisiji da smo zaista ozbiljni u nameri da kulturi damo centralno mesto u politikama grada, i verujem da ćemo u tome uspeti. Jako je važno što smo na vreme usvojili najvažniji dokument Strategiju razvoja kulture Novog Sada, pritom poštujući principe participativnosti i demokratičnosti. Najvažnija poruka koju smo na taj način poslali jeste da ćemo pitanja od opšteg društvenog značaja rešavati planski i sistemski nezavisno od promena u krugu donosilaca odluka. Takođe smo pokazali da građani i stručna javnost, to jest oni koji stvaraju kulturno-umetničke vrednosti imaju pravo da učestvuju u donošenju za njih važnih odluka.
Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021, prezentovao je javnosti finalnu aplikaciju u kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, danas poslatu komisiji koja će o tituli odlučivati u oktobru mesecu:
- Ovo je projekat svih nas, Novosađana, bez obzira na to da li se slažemo ili ne slažemo oko mnogih pitanja, čak i o tome da li zaslužujemo ili ne da budemo Evropska prestonica kulture. O tome će uostalom odlučiti članovi Panela nezavisnih eksperata iz oblasti kulture koje je imenovala Evropska komisija dolaskom u Novi Sad 29. septembra i konačnom odlukom 13. oktobra u Briselu kada ćemo braniti boje našeg grada. On je predstavio i istraživanje agencije Ninamedia iz avgusta o stavovima građana o kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture.
Istraživanje, između ostalog, pokazuje da je 77% građana upoznato sa činjenicom da je Novi Sad kandidat za titulu Evropske prestonice kulture i da je centar pojma kulture u Novom Sadu Srpsko narodno pozorište, nakon čega sledi Matica Srpska, mentalitet i ponašanje ljudi, EXIT i Petrovaradinska tvrđava, muzeji i Zmajeve dečje igre. Čak 84,8% Novosađana podržava izdvajanje sredstava iz budžeta Grada za potrebe kandidature, a nadamo se i pripreme za 2021. godinu. Posebno pripadnici najmlađe populacije veruju da je potrebno ulagati u kulturu, dok oni malo stariji veruju da je kultura važna, ali su Novom Sadu potrebna i infrastrukturna ulaganja.
U kontekstu koncepta projekta Novi Sad 2021, Novosađani su se izjasnili da mostovi za njih simbolizuju spajanja, veze i premošćavanje razlika, te time potvrdili i opravdanost pristupa programskom konceptu i sloganu projekta “Za nove mostove”.
Najposećenije kulturne manifestacije i ustanove po ovom istraživanju su EXIT, Zmajeve dečje igre, Baby Exit, izložbe, bioskopi, pozorišta, Galerija Matice Srpske, Fabrika, Noć muzeja, Pozorište mladih, Kulturni centar, dok su se građani izjasnili da bi kulturne sadržaje posećivali još više da imaju više novca i da sličnih sadržaja ima i van centra, u ostalim delovima grada. Napokon, među ispitanicima preovladava mišljenje da bi titula gradu donela pozitivne efekte u vidu priliva turista, više manifestacija i decentralizacije kulture.
Nemanja Milenković je zaključio i da je veoma važna institucionalna podrška i međusektorska saradnja i istakao pozitivne primere javnog i privatnog sektora u tom smislu. Parking servis Grada Novog Sada će u narednom periodu ustupiti svoj prostor za promociju kandidaturi Novog Sada za EPK, kao i kompanija Mercator, koja će povodom proslave devet godina Mercator centra u Novom Sadu, predstaviti koncept devet umetnosti čiji vrhunac će biti premijeran nastup i simfonijskog orkestra “Novi Sad 2021” koji će tom prilikom izvoditi poznata muzička ostvarenja iz domaće i inostrane kinematografije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com