Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nataša Pavlović: Podrška Turističke organizacije Vojvodine o potrebama OSI u turizmu

Nataša Pavlović: Podrška Turističke organizacije Vojvodine o potrebama OSI u turizmu

  • PDF

U Rio de Žaneiru, 07. septembra 2016. godine počele su Paraolimpijske igre. Na tim igrama, Srbija ima 16 predstavnika u četiri sporta: streljaštvu, atletici, stonom tenisu i dizanju tegova. Sa OI u Londonu, paraolimpijci su doneli pet medalja. Koliko će medalja doneti sa ovih igra? Očekivanja su velika.

Posebno je pitanje koliko pažnje obraćamo na osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu? Koliko razmišljamo o njihovim potrebama kada su u pitanju putovanja? Hendi Centar „Koloseum“ iz Beograda, na čelu sa predsednikom, gospodinom Darkom Ivićem, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz podršku Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda, dan posle otvaranja OI, u Novom Sadu, u hotelu „Putnik“, otvorio je set retko postavljanih pitanja na temu: „Turizam dostupan osobama sa invaliditetom“. Cilj seminara je bio da se turistički poslenici upoznaju sa problemima koje imaju osobe sa invaliditetom, da se prikažu konkretni primeri, kako treba, i negativni, kako ne treba da se radi, te načini za njihovo rešavanje i preporuke za njihovu realizaciju.
Seminaru su prisustvovali: gospodin Nebojša Milović, savetnik u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, mr Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, gospodin Sergej Tamaš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, gospodin Georgi Genov, direktor HORES-a, gospođa Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, gospodin Vladimir Pavković i gospođica Jelena Jević sa Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda, predstavnici klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma, hotela, hostela, turističkih agencija, turističkih organizacija, medija i sl. Iako podržavaju ideju, predstavnici Ministarstva privrede, turizma i telekomunikacija ovom prilikom nisu bili prisutni.
Između ostalog, moglo čuti o trenutnoj situaciji u Srbiji po ovom pitanju, koju je neko od učesnika slikovito opisao zaglavljenu „na rampi“ na ulazu u neki objekat, gde se stalo 2009., u vreme izraženije kampanje na temu pristupačnosti OSI javnim prostorima, između ostalog i turističkim objektima i turističkim destinacija. Omogućavanje dostojanstvenog funkcionisanja uz korišćenje univerzalnih turističkih proizvoda i usluga u okruženju je ono što OSI ovim nastupima žele da postignu.
Direktorka Turističke organizacije Vojvodine, gospođa Nataša Pavlović je tom prilikom istakla desetogodišnje nastojanje TOV-a da turizam bude dostupan svima: i osobama sa invaliditetom, starim licima i majkama sa decom u kolicima. Ona je podsetila na odličnu saradnju TOV sa SOŠO „Dr Milan Petrović“ specijalizovanu za decu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom od rođenja do uključivanja u društvenu zajednicu. Zajednički nastupi TO Vojvodine i ove škole, učešće na projektima, proširili su ovu priču i na oblast zapošljavanja dece sa smetnjama u razvoju. Za sledeću godinu obezbeđena su sredstva namenjena promociji osoba sa invaliditetom, koja će na adekvatan način da predstave našu pokrajinu.
- U ovom segmentu je od presudnog značaja uključenost lokalnih samouprava a TOV, osim infrastrukture može da obezbedi bolju komunikaciju i da sa svojom profesionalnošću, uslugama i servilnošću pokaže da su turisti sa invaliditetom kao i svi drugi, domaći ili strani. Naš cilj promocije je da pokažemo da turizam jeste za sve - objasnila je gospođa Pavlović.
Tokom sledeće godine TOV ima u planu izradu brošura i reljefnih mapa na pristupačnim destinacijama, kao i nabavku asistivnih uređaja za olakšanje komunikacije i razvijanje samostalnosti (augmentativnih knjiga). Plan je da se u turističku ponudu Vojvodine uvrsti Edukativni kamp SOŠO „Dr Milan Petrović“ na Čeneju, jedinstveno mesto na kojem deca izrađuju suvenire, gaje cveće i pečurke, izdaju knjige, prave izložbe slika... Te proizvode oni prodaju, čime stiču samopouzdanje i osećaj ličnog doprinosa životu zajednice, a turisti dobijaju autentične suvenire sa Čeneja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com