Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mikološko-gljivarski savez Srbije potpisao još jedan Sporazum o saradnji

Mikološko-gljivarski savez Srbije potpisao još jedan Sporazum o saradnji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Poslednjeg dana septembra u Novom Sadu je potpisan Sporazum između Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu. Ovo je samo jedan u nizu Sporazuma potpisanih u cilju pripreme za donošenje novog Zakona o zaštiti prirode.

Predsednik MGSS gospodin Zoran Jelenković je tom prilikom izjavio da je ovaj Sporazum značajan za obe strane, jer članovi Saveza „pokrivaju“ terene u Srbiji, a projekti na zaštiti prirode će biti osnov zajedničkog delovanja. Značaj zajedničkog rada biće vidljiv već u toku naredne godine, kada će se predlozi naći ispred resornog Ministarstva i dalje ozbiljno razmatrati i nakon toga prihvaćeni u Skupštini.
Gospodin Jelenković je ubeđen da će prihvatanje njihovih predloga umnogome doprineti ekološkoj slici Srbije i očuvanju ekosistema.
- U predlozima je između ostalog previđeno da sertifikati koje će izdavati MGSS budu izdati uz saglasnost sa naukom, odnosno fakultetima, i pod poktoviteljstvom države, odnosno određenih instituta i zavoda za zaštitu prirode. Mrežom osposobljenih kadrova za vršenje funkciju zaštitara prirode ostvarili bismo krajnji cilj, a to je da na terenu imamo rendžere-volontere, šumare-volontere, sa ovlašćenjima da štite prirodu – objasnio je gospodin Jelenković.
Čovek je najmlađa tvorevina evolucije, a ipak je u današnje vreme najmoćniji ekološki faktor i nema mesta do kojih čovek nije došao i ostavio tragove svog boravka. Primeri razaranja, pustošenja, nesavesnog i neracionalnog korištenja prirodnih resursa odvijaju se pred našim očima svakodnevno. U ljudskim rukama je da vodi posebnu ekološku politiku održivog razvoja kako bi sebi obezbedio kvalitetan život i ostavio svojim potomcima mogućnost da nastave život dostojan ljudskog roda.
Da bi sačuvali prirodu kakva je danas, potrebno je svestrano i sveobuhvatno delovanje. Mikološko-gljivarski savez Srbije predstavlja ogromu snagu. U svoje članstvo do sada okupio je jedanaest gljivarskih društava, a do kraja godine se očekuje pridruživanje još četiri. Među njegovim članovima je 40 biologa, ekologa, nekoliko doktoranata... Ovoliki potencijal uz saradnju, verifikovanu putem Sporazuma o saradnji, vodi stvaranju uslova za razvoj boljih odnosa prema prirodi.
MGSS je do sada potpisao Sporazume o saradnji sa PMF Niš i PMF Kragujevac, Institutom za nizijsko šumarstvo i očuvanje životne sredine, a do kraja godine se očekuje i potpisivanje istog sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu, što sve vodi stvaranju ozbiljne mreže pogodne za timski rad.
- Rad Saveza koncentrisan je na teren, a nauci treba teren i logistika na terenu. S druge strane Savezu treba nauka za ono što nađemo na terenu dobijemo naučnu potvrdu – objasnio je gospodin Zoran Jelenković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com