Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Dani ludaje kakvu je Kikinda zaslužila

Dani ludaje kakvu je Kikinda zaslužila

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Od 6. - 9. oktobra 2016. godine, po 31. put održana je najveća kikindska manifestacija „Dani ludaje“. Jubilarno 30. izdanje prethodne godine definisalo je želju i ideju organizatora da ovu manifestaciju učine još bogatijom, i da svi programi na ovom događaju budu i lepšti i prijemčiviji za sve ukuse građana i gostiju koji u Kikindu dolaze, umesto tradicionalno tri dana, koliko su do tada „Dani ludaje“ trajali, produženi su za jedan dan.

Ovakvu manifestaciju Kikinda je „zaslužila“ i time što je početkom godine, usvajanjem izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji u Skupštini Srbije stats opštine zamenjen statusom grada, nakon što ga je 2007. izgubila. Da je Kikinda pravi grad, dokazuje njen status oz 1893. godine, kada je prvi put postala gradom, ali i celokupnom atmosferom kojoj su doprineli žitelji Kikinde, bilo kao učesnici, bilo kao publika, i prijatnim ambijentom, sa velikim brojem raznovrsnih privrednih, sportskih, kulturnih i drugih sadržaja i svim objektima od značaja za ovaj grad uključenim na adekvatan način i svima dostupnim.
- Pored merenja najduže i najteže ludaje koje se donesu u Kikindu, okosnicu ove manifestacije čini „Banatski fruštuk“, gde žene iz MZ i udruženja žena pokušavaju da otrgnu od zaborava stare recepte i da ludaju pripreme na načine kako se nekada pripremala. To je bio možda najatraktivniji (najšareniji sigurno) i najposećeniji deo Manifestacije, a mogli je da se proba sve ono što je činio doručak nekadašnjih paora kada su odlazili na težak rad u polja. Pored čvaraka, krvavica, slanine, karakterističnih za Banat, ludaja je zauzimala vrlo značajno mesto u ishrani stanovništva tog doba. Vrlo često znamo da kažemo da je ludaja banatska banana, čak i ukus, ako se ludaje malo skuva, preprži, je fantastično jelo u kojem može i da se uživa - objasnio je gospodin Dragan Ristić, saradnik za turizam u Kancelariji za turizam Gradske uprave Kikinda. Značajan segment manifestacije je jedinstveni i neponovljivi „Karneval maskiranih predškolaca“ u kojem je ove godine učestvovalo više od 800 mališana. Oni su prodefilovali gradom obučeni u odore jeseni sa jesenjim plodovima. Želja Gradske uprave i Kancelarije za turizam je omasovljavanje karnevala pozivom na učešće i Beograđana, Novosađana, Jagodinaca, dece iz drugih gradova Srbije na zajedničko slavlje plodova jeseni.
- Interesanto je da kako je manifestacija rasla tako su se u nju uključivali i sportski klubovi, enigmatičari, kulturno-umetnička društva, razna udruženja, i zato s ponosom kažemo da je naša manifestacija porodična svetkovina. To je prilika da Kikinđani obuku svečana odela, šetaju gradom i dočekuju goste koji im dolaze sa svih strana. I to je ono što naš grad čini drugačijim od ostalih. Mi ovde slavimo ludaju, sva ostala događanja su uslovno rečeno u drugom planu. Nećemo zaboraviti sportska događanja, muzička, pozorišne predstave, nego naprotiv, učinićemo sve da se još više poslenika kulture i sporta uključe u našu manifestaciju kako bismo svi zajedno napravili nešto što je još bolje i veće - dodao je gospodin Ristić.
Za Kikinđane možemo da kažemo da su odlični organizatori, još bolji domaćini, ali im nikako ne uspeva da pobede na takmičenju za najdužu i najtežu ludaju. Gospodin Ristić kaže da se o tome ozbiljno razmišljalo:
- Poslednjih godina najteže i najduže ludaje dolaze iz Bačke (najčeščće iz Temerina), i mislim da je to do kvaliteta zemlje i ljubavi prema njoj. Nažalost, u Kikindi ima veoma malo proizvođača ove biljke i ove godine smo, u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, zasnovali jedno ogledno polje sa željom da stručni radnici poljoprivrednicima našeg kraja objasne zbog čega je sve dobro gajiti ludaju i da im pruže pomoć u praćenju njenog uzgoja. Nadam se da vrlo brzo možemo očekivati ne samo porast uzgoja ove značajne biljke u kikindskom kraju, već i pobedu na ovom takmičenju.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1409287785751377.1073743550.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com