Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Novi Sad za Evropsku prestonicu kulture 2021 podržao i Rade Šerbedžija

Novi Sad za Evropsku prestonicu kulture 2021 podržao i Rade Šerbedžija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Uoči ceremonije proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021, održane u četvrtak, 13.10. u 18h u Briselu, kao i nakon podrške mnogobrojnih istaknutih ličnosti sa svetske i evropske umetničke scene, kao što su Anica Dobra, Stefan Milenković, Tomas Vlašiha, Aleksandra Vrebalov i mnogi drugi, jedan od najcenjenijih umetnika u ovom delu Evrope, Rade Šerbedžija, poslao je pismo podrške kandidaturi Novog Sada za ovu evropsku titulu, u koj je rekao:

- Čini mi se da gotovo ne postoji idealniji grad da bude prestonica evropske kulture od Novoga Sada... Već po svome geografskom položaju, istorijskoj ulozi, miješanom stanovništvu i nekoj posebnoj energiji koju posjeduju gradovi u kojima su se različitosti jezika, mentaliteta i religija stoljećima isprepletale i nadopunjavale, Novi Sad je mjesto u kome je internacionalizam ljudskosti našao pravo tlo...
Ovdje su se stoljećima njegovale kulture Srba i Hrvata i Mađara i Austrijanaca i Slovaka i Rumunja i Jevreja i Roma, a u zadnjih stotinjak godina i Crnogoraca i Hercegovaca i Ličana, pa čak i još nekih preostalih Folkdojčera... Novi Sad je sinonim za pjesmu, te su bunjevačke tambure, srpske harmonike i mađarske violine u zadnjih 200 godina kreirale tu tako posebnu starogradsku muziku... Novi Sad ima i jednog od najvećih jugoslovenskih trubadura, Đorđa Balaševića, koji, svojom svevremenskom poezijom, već skoro 50 godina spaja sve narode i narodnosti, kulture i religije od Triglava do Đevđelije... Novi Sad je bio i kolijevka suvremenog Jugoslavenskog teatra, čije su Sterijine Pozorišne Igre bile najsvjetlija pozornica Južnih Slovena.
Novi Sad je već godinama poznat po svome slavnome Exitu, koji je organiziran od grupe mladih novosadskih studenata, a koji je svojim značajem postao i jedan od najživljih centara i muzičkih festivala u Evropi... Novi Sad ima i posebnu publiku koja je upravo zbog svoje multietičnosti i multikulturalnosti odnjegovana kao jedna od najgostoljubljivijih publika koja ima podjednako razumijevanja i za klasičnu i za konceptualnu muziku... I za klasično i avangardno pozorište... U jednu riječ, Novi Sad je idealno mijesto da postane Evropskom Pozornicom kulture za 2021. godinu... I da ne budem političan, ali ipak da i to kažem: Nakon Rijeke, koja je s pravom izabrana da bude domaćin evropskim umjetnicima 2020. godine, lijepo je i pravedno da to postane i Novi Sad 2021.
Tako će svijetla evropske zajednice pomoći da se otjeraju i raziđu mrakovi, koji su ove naše prostore, početkom 90-ih godina, pa sve do današnjih dana, zavijali u tamu...
Želje Radeta Šerbedžije, ali i mnogobrojnih Novosađana, su ostvarene i Novi Sad je poneo ovu laskavu titulu koja mu donosi mnogo beneficija, ali i obaveza, koje će, uvereni smo, biti sa zadovoljstvom izvršene. Rade Šerbedžija je najavio da će svoj doprinos proslave dobijanja ove laskave titule sa Novosađanima proslaviti u decembru koncertom u Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta.
Titula Еvrоpska prеstоnica kulturе ustanоvljеna је kakо bi sе naglasilо bоgatstvо i različitоst еvrоpskih kultura, ојačalе kulturnе vеzе mеđu Еvrоpljanima, spојili ljudi iz različitih еvrоpskih zеmalja, upоznalе drugе kulturе, prоmоvisalо uzaјamnо razumеvanjе i ојačaо оsеćaј еvrоpејstva. Uz pomoć projekta Novi Sad 2021, naš grad se našao u samom finalu proglašenja za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu i uspeo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com