Sat06032023

Poslednja izmena:11:05:23 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Milenku Pavlovu Maska Laze Telečkog

Milenku Pavlovu Maska Laze Telečkog

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

„Dani Laze Telečkog“, pozorišna manifestacija u čast srpskog pozorišnog glumca i jednog od najistaknutijih članova Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, rođenog u Kumanu, Laze Telečkog, održana je u njegovom rodnom mestu od 11. do 16. oktobra. Tokom šest dana prikazano je ukupno deset pozorišnih predstava, od kojih su četiri bile namenjene deci.

Održan je i okrugli sto koji je okupio poznata glumačka lica i teatrologe, a raspravljalo se na temu trenutnog stanja u profesionalnim pozorištima i o viziji pozorišta u 21. veku.
Tom prilikom predstavljena je i publikacija posvećena životu i delu Laze Telečkog „Mali spomen na velikog glumca Lazu Telečkog 1839-1873“, koju je priredio Hadži Zoran Lazin.
Tradicionalna nagrada manifestacije „Maska Laze Telečkog“ ove godine je dodeljena poznatom srpskom glumcu, Milenku Pavlovu.
- Nagrada „Maska Laze Telečkog“ jedna je od retkih nagrada koje nose ime nekog glumca, a još je veća čast što je to nagrada koje nosi ime jednog Banaćanina, jer sam i ja rođeni Banaćanin i na to sam ponosan. Smatram da umetnost zbližava ljude. Kad putujem po svetu, prvo posetim pozorište gde god da se nađem. Glumci se svuda po svetu dobro razumeju i zato mi je posebno drago što sam dobio ovogodišnju nagradu manifestacije „Dani Laze Telečkog“, jer nosi glumčevo ime, a koliko ja znam, takvih nagrada je malo ili ih nema - rekao je Pavlov.
Generalni pokrovitelj manifestacije je bila opština Novi Bečej, a predsednik opštine, Saša Maksimović, pohvalio je organizatore i najavio još bolju saradnju sledeće godine:
- Kako kroz budžet opštine Novi Bečej, tako i kroz finansije koje smo dobili u okviru projekta Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu“, omogućili smo održavanje 24. „Dana Laze Talečkog“. Potrudićemo se da sledeće godine saradnju podignemo na još viši nivo – najavio je Maksimović.
Manifestaciju je, kao i svake godine, podržala i Mesna zajednica Kumane, a ono čime su veoma zadovoljni su veliki odziv građana i posećenost predstava, naglasila je Dunja Radin, predsednica Saveta Mesne zajednice Kumane.

Tekst i fotografije: Danilo Gurjanov

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com