Wed08042021

Poslednja izmena:12:40:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA U prodaji novi suvenir grada Kragujevca

U prodaji novi suvenir grada Kragujevca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

U Turističko-informativnom centru Gradske turističke organizacije „Kragujevac“, u prodaji je „Divostinka“, novi suvenir i simbol grada. Ova antropomorfna figurina pronađena je na arheološkom lokalitetu Divostin, nedaleko od Kragujevca, šesdesetih godina prošlog veka. Smatra se da je simbol kulta plodnosti i da predstavlja žensko božanstvo - Boginju Majku Zemlju. Pripada vinčanskoj kulturi, staroj oko šest hiljada godina.

Repliku figure od terakote, visoku oko dvadeset centimetara, osmislio je kreativni tim Kulturnog parka “Kovionica“. Osim figure, u ponudi Turističkog informativnog centra, ima i nekoliko različitih oblika magneta sa slikom "Divostinke", kao i umetnički dizajniranih crvenih, belih i crnih majica sa grafički stilizovanom figurom. Kreativni tim, koji je radio na oblikovanju i praktičnoj primeni novog obeležja Kragujevca, čine akademski slikar Milenko Mihajlović, vajari Risto Mihić i Zoran Krička koji su uradili rekonstrukciju u terakoti i kamenu i dizajneri Ivan Tamić i Srđan Stanišić.
Ova ručno napravljena figura je nađena na bogatom arheološkom nalazištu na kome su radili brojni domaći i svetski stručnjaci iz oblasti arheologije. Njen pronalazak svedoči o postojanju života, kulture i umetnosti na ovim prostorima još u periodu starijeg, srednjeg i mlađeg neolita. Na ovom arheološkom nalazištu je naselje, koje sadrži ostatke starčevačke i pozne vinčanske kulture. Otkrivene su 23 kuće sa više odaja, a u jednoj od njih postoji i kućno svetilište.
Suveniri sa likom figurine iz Divostina, magneti i savremeno dizajnirane majice izloženi su i dostupni kupcima u Turističkom informativnom centru Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ na platou nekadašnje Robne kuće, u ulici Dr Zorana Đinđića br 11. Po asortimanu robe, kragujevački TIC jedan je od najbolje opremljenih u Srbiji. U njemu se može kupiti više od 500 različitih vrsta suvenira, ali i vredne knjige i umetničke slike. Posebna pažnja u izboru robe za prodaju, poklanja se ručno rađenim predmetima, najčešće upotrebne vrednosti, koje prave saradnici iz cele zemlje.
Autor teksta: Jasmina Marković Milenković
Foto: Slavica Jovanović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com