Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Počele pripreme za Sajam turizma u Kragujevcu

Počele pripreme za Sajam turizma u Kragujevcu

  • PDF

Gradska turistička organizacija "Kragujevac", već je počela pripreme i organizaciju osmog "Međunarodnog Sajma turizma i seoskog turizma" kao i "Četvrtog prodajnog sajma zimnice ", koji će se održati od 24. do 26. novembra ove godine. Sajam je postao tradicionalna i veoma posećena manifestacija, koja se održava u hali "Šumadija sajma". Ovo je jedino profesionalno sajmište južno od Save i Dunava, koje svima omogućava maksimalno dobre uslove za izlaganje na štandovima, kao i korišćenje „Medija centra“, predprostora, bine i celokupne opreme za promocije, prezentacije, edukativne programe i radionice.

Ova manifestacija već je postala tradicionalna, sa sve više izlagača i posetilaca, ali i sa sve kompleksnijim edukativnim sadržajima i zabavnim programom, kao i sa obimnim pratećim programom. Osim tehničkih uslova, koje obezbeđuje organizator "Šumadija sajam", suorganizator, Gradska turistička organizacija, poziva sve saradnike i turističke poslenike iz regiona, sa kojima vredno sarađuje tokom godine. GTO okuplja i udruženja seoskih domaćina, žena i zanatlija, koji se bave starim zanatima, izradom raznovrsnih predmeta, kao i pripremom domaće zimnice, koju mnoge žene u gradu nemaju uslova da pripreme u stanovima, pa se tokom sajma turizma snabdevaju kod seoskih domaćica, koje se vredno trude da održe tradiciju.
Upoznavanje sa novom turističkom ponudom, aranžmanima za Novogodišnje i Božićne praznike, zimovanja, Sajamski popusti, raznovrsna ponuda ručnih radova i prehrambenih proizvoda, kao i zanimljivi kulturno umetnički sadržaji i prezentacije privlače veliki broj posetilaca iz Kragujevca, ali i stručne kolektive i obrazovne ustanove iz regiona. Za njih Gradska turistička organizacija "Kragujevac", organizuje brojne vodičke ture, tako da osim posete Sajmu, svi koji dolaze iz drugih gradova, imaju prilike da se upoznaju i sa istorijom, kulturom i znamenitostima Kragujevca.
Za izlagače se već tradicionalno organizuje tura "Fićama kroz grad", tako da većina ima mogućnosti da se po gradu provoza tradicionalnim nacionalnim vozilom, koje je obeležilo jedan period istorije i industrijskog prosperiteta grada. Za zabavu prisutnih, najčešće su "zadužena" kulturno umetnička društva i plesne grupe i klubovi, stalni saradnici GTO, a za zanimljive prezentacije i domaće specijalitete Turističko-ugostiteljska škola iz Kragujevca, brojni restorani i hoteli, kao i izlagači, koji uglavnom promovišu specijalitete iz svog kraja.
Kvalitet ove manifestacije potvrđuju najprestižnije nagrade TOS-a, "Turistički cvet" koje su dobili "Šumadija Sajam" i GTO "Kragujevac" kao "Specijalni događaj u funkciji promocije turizma" i "Najbolja turistička organizacija Srbije". Kragujevački sajam turizma je svojim aktivnostima i popularnošću odavno prevazišao mnoge sajmove sa znatno dužom tradicijom.
Veliki broj izlagača iz banjskih i klimatskih lečilišta, zdravstveno-rekreativnih i sportskih centara, smeštajnih i ugostiteljskih objekata, osiguranja, obrazovnih ustanova i savremenih tehnologija u turizmu, već se interesuju za Sajam, zakuplju štandove i obezbeđuju smeštaj, za koji saradnici GTO, tokom trajanja ove manifestacije, daju lepe popuste. Sva zbivanja na Sajmu pratiće brojni lokalni i nacionalni mediji, udruženja turističkih novinara Vojvodine i Srbije, kao i stručni, turistički opredeljeni časopisi, i autori brojnih turističkih radio i TV emisija. Tokom sajamskih dana, stručni žiri nadležnih republičkih institucija i lokalnih turističkih organizacija bira najuspešnije izlagače i dodeljuje nagrade u kategorijama: Najuspešnija promocija, Najuređeniji izlagački prostor i najbolji promo - materijal. Nagradama se iniciraju izlagači da se potrude oko izgleda štanda i promocije tokom Sajma, da bi se u svoja matična mesta vratili sa nagradma.
Zainteresovani potencijalni izlagači, sve informacije za zakup štandova mogu naći na sajtu "Šumadija sajma" www.sumadijasajam.rs.

Autor teksta: Jasmina Marković Milenković
Foto: Zoran Petrović
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com