Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Gljivarsko društvo Novi Sad dobar domaćin XIII Susreta gljivara

Gljivarsko društvo Novi Sad dobar domaćin XIII Susreta gljivara

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

„Susret gljivara na Iriškom vencu“ je i ove godine, uprkos tome što je bio baksuzan trinaesti po redu, propraćen dobrom berbom, bogatom izložbom, velikim brojem gostiju i posetilaca, a vreme je bilo „kao poručeno“.

Zakazan za vikend, 22. i 23. oktobar, Susret je počeo nedelju dana ranije, kada su se gljivari razmilili širom Fruške gore u potrazi za jedinstvenim primercima najrasprostranjenijih organizama na zemlji – gljivama.
– Brali smo samonikle gljive za izložbu, uglavnom na Fruškoj gori, a u subotu, neposredno pred centralni događaj, išli smo na terene u Morović, Obedsku baru, a više ekipa se zadržalo na Fruškoj gori. Vreme je poslužilo, a najava kiše se srećom nije obistinila, ali manifestaciju bi održali bez obzira na vremenske prilike. Hrabri gljivari su nabrali preko 200 vrsta gljiva, i nismo imali vremena da ih sve determinišemo i pripremimo za izložbu. Sve u svemu GD Novi Sad, okupilo je osam GD iz Srbije, brojne posetioce, planinare, buduće gljivare i oni koji su želeli da provedu prijatan dan družeći se sa nama – rekao je gospodin Stevan Baluban, predsednik Gljivarskog društva Novi Sad.
Gospodin Baluban je s ponosom istakao da je Fruška gora bogata raznovrsnim svetom gljiva, da je do sada determinisano oko 1.500 vrsta, samo u toku prthodne godine nađeno je 92 primerka do sada ne zabeleženih, a procenjuje se da ih mnogo više. Na žalost, na području Fruške gode ih nema u velikim količinama, ali je to nadoknađeno njihovom raznovrsnošću. GD Novi Sad osnovano je pre trinaest godina, ima oko 200 članova od čega je 50-tak aktivno. Društvo ima 7-8 počasnih članova, takođe aktivnih, jednog takvog, Ljubu iz Rume, ekipa je posetila u četvrtak i nabrala „skromnih“ pet - šest cegera šešira Sunčanica.
Osim izložbe samoniklih gljiva, bila je priređena izložba fotografija gljiva Bojana Šegujeva i Stevana Balubana, izložba fotografija askomiceta Fruške gore Dragiše Savića, koji je rekao i par reči o Fruškoj gori.
I ove godine Susret je bio miks intelektualnog i gurmanskog menija. U sklopu otvaranja, odražnog na platou ispred Info centra Nacionalnog parka „Fruška gora“, predsednik Društva, Stevan Baluban, je u ime domaćina zaslužnima dodelio zahvalnice. Na listi su se našli: Zoran Jelenković, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, ispred GD „Kopaonik“ zahvalnicu je primila Jelena Vukadinović; zatim Asocijacija gljivara Srbije, GD "Šumadija" Kragujevac (koji su se pohvalili nalazom gljive - Amanita lactea, mediteranske vrste koja sve više osvaja severnije krajeve), Udruženje građana „Pečurka“ Krupanj, Mikološko društvo Srbije, Dobrosav Đurđević je zahvalnicu primio ispred GD „Ljubomir Vuksanović“ iz Banje Koviljače. Ispred Udruženja penzionisanih radnika JP Srbijagas zahvalnicu je primio Boško Todorović, FUNGI LAN 2007 - Gajdobra, i pojedinci Branislav Uzelac, Dragana Bokan i usmenu zahvanicu za 30 godina druženja sa gljivama, Ibrahim Hadžić.
Branislav Uzelac održao je predavanje na temu: „Isrhana gljivama“, a Dragana Bokan je govorila o „Zdravom i ukusnom gljivarskom zalogaju“, trudeći se da približi način pripreme jela od gljiva, naslanjajući se na recepte sa mesom iz knjige „Blago ispod lišća naših šuma“ Slavka Pajntara, i svojih knjiga, zasnovanih na receptima jela od gljiva bez mesa. Dok je gospodin Uzelac pokušavao da opovrgne teoriju o gljivama kao šumskom mesu, da su gljive dodatak jelu, da treba ograničiti maksimalan unos od 1,5kg nedeljno, da ih treba znati pripremiti i da je najjednostavniji način uglavnom i najbolji, Dragana Bokan je u svom izlaganju, koncipiranom na zdravstvenom aspektu unosa gljiva vezanih za svako godišnje doba, branila stav da gljive nisu dodatak jelima sa mesom. O ukusima se i ovog puta nije raspravljalo.
Posle virtualnog došao je na red konkretni jelovnik, kada su tradiconalno u dva kazana, dva vrsna majstora pripremila paprikaš sa gljivama sa mesom i drugi bez mesa. Za prave sladokusce organizatori su pripremili pohovane Sunčanice, za koje se čekalo u redu.
Organizator Susreta bilo je GD „Novi Sad“ uz pomoć UPR JP Srbijagas i NP „Fruška gora“, a plato ispred Infocentra NP je po trinaesti put bio mesto centralnog događanja.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1422653361081486.1073743560.100000105079334&type=3&pnref=story.
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com