Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Olivera Đuragić i FINS na KOR-u 2016

Dr Olivera Đuragić i FINS na KOR-u 2016

  • PDF

Skup pod nazivom: „Konkurentnost i održivi razvoj“, održan 31. oktobra u Hotelu „NORCEV“ na Fruškoj gori, u organizaciji BSC Informativnog centra iz Novog Sada, bio je posvećen faktorima održivog razvoja u savremenim uslovima privređivanja sa aspekta energetike efikasnosti i obnovljivih izvora energije, poljoprivredne proizvodnje, agrobiznisa i preduzetništva, te obrazovanja, celoživotnog učenja i inovativnosti, sa ciljem donošenja zaključaka i predlaganja mera za otklanjanje prepreka ubrzanom održivom razvoju naše zemlje. U radu su učestvovati stručnjaci iz oblasti privrede, obrazovanja, nauke... Na skupu su bili prisutni i predstavnici Pokrajinske vlade.

Ovu Konferenciju pratila je i direktorka Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu – FINS, prof. dr Olivera Đuragić.
Na pitanje novinara, kakva je konkretna uloga naučne institucije na čijem se čelu nalazi i privrede, direktorka je odgovorila, da se Institut bavi različitim vrstama komercijalizacije naučno-istraživačkih rezultata, pre svega iz oblasti poljoprivrede i hrane, učestvuje u povezivanju nauke i poljoprivrede, čime daje svoj doprinos društvu.
Ona je istakla da FINS već duži niz godina sarađuje sa različitim sekretarijatima u Vladi AP Vojvodine, i s tim u veze organizovano je niz edukacija i skupova koji se bave određenom problematikom u proizvodnji hrane i poljoprivrede.
Profesorka Đuragić je istakla da stručnjaci ovog Instituta mogu da daju razne vrste saveta vezanih za tehnologiju, prepradu, proizvodnju hrane, da upute na greške, da konsultuju ljude kako i na koji način da proizvedu neki proizvod, na čega da obrate pažnju, kako da isprave nedostatke, ali i da ih upute na određenu kontrolu kvaliteta i bezbednosti hrane u onom delu kada proizvod izađe na tržište.
- Naši poljoprivrednici za sva ta pitanja i nedoumice, mogu na najjednostavniji način da dođu do stručnjaka ovog Instituta. Mogu da dođu i lično na adresu Cara Lazara br. 1, u zgradu Tehnološkog fakuleteta. Institut radi u dva velika centra: Istraživačkom centru za tehnologiju biljnih prehrambenih proizvoda i Istraživačkom centru za tehnologiju hrane za životinje i animalnih proizvoda. U zavisnosti od potrebne usluge, Institut ima stručnjake različitih profila koji mogu na neki način da pomognu poljoprivrednicima, bilo da se radi o poljoprivrednim proizvođačima ili onim koji prerađuju ili proizvode hranu i plasiraju je na tržište - objasnila je prof. dr Olivera Đuragić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com