Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Na FOTO skupu Okom kamere zabeležene lepote Ovčarsko-kablarske klisure

Na FOTO skupu Okom kamere zabeležene lepote Ovčarsko-kablarske klisure

  • PDF

Javna ustanova „Turistička organizacija Čačka“, jedna je od onih koja od svog osnovanja, 1997. godine, vodi računa o svom ugledu, i do danas ga je održala. Dosadašnjem delovanju na unapređenju i promociji turizma Čačka: podsticanjem izgradnje turističke infrastrukture, organizovanjem i učešćem u turističkim i drugim manifestacijama i skupovima, pridodala je još jednu aktivnosti: organizovanje FOTO skupa, pod nazivom „Okom kamere“.

Ove godine, na II FOTO skupu u najživopisnijoj klisuri Srbije, Ovčarsko-kablarskoj klisuri i Ovčar banji TO Čačak je ugostio više od deset fotografa profesionalaca, ali i onih koji se bave drugim poslovima vezanim za medije, poznati na našim prostorima.
- Oni su tokom dva dana imali priliku da obiđu manastire, meandre Zapadne Morave, da izađu na vrh Kablara i Ovčara. Iskoristili smo priliku da im ispričamo i po neku priču koje idu uz fotografiju, jer iako fotografija kazuje mnogo, uz priču je kvalitetnija – objašnjava Dragan Đolović, rukovodilac službe za unapređenje i razvoj turizma u TO Čačka.
Sve ono što su majstori objektiva snimili, biće obrađeno, dostavljeno i dostupno građanima na izložbi koju će TO organizovati u maju naredne godine. Osim u Čačku izložba fotografija sa II FOTO skupa obići će i okolna mesta, kao što je to bio slučaj i sa fotografijama snimljenim prošle godine.
Gospodin Đolović naglašava da je ovde priroda jedinstvena i čudnovata, zadivljujuće lepa u svim godišnjim dobima, i da je to jedan razlog više što su svi saradnici rado viđeni gosti i van datuma, kada se Skup organizuje.
Ovčarsko-kablarska klisura je biser Srbije, uvek atraktivna, a što je još značajo, zauzima centralno mesto u našoj zemlji, i lako je doći do nje. Tradicionalno gostoprimstvo ljudi koji žive u klisuri, plus lepota koja se ovde susreće pruža doživljaj par excellence.
- Neke zadivljujuće prizore zabeležile su i strane TV ekipe, u vidu kratkih filmova, koji su emitovani na stranim medijima, i nekada mi se čini da oni te naše vrednosti i lepota umeju da vide bolje od nas koji smo svaki dan tamo - iskren je gospodin Đolović i dodaje:
- Shvatili smo da dobra fotografija može doprineti poboljšanju imidža ne samo ovog kraja nego i cele Srbije. Imamo potvrdu da su fotografije snimljene na II Skupu putem društvenih mreža obišle svet. Svakodnevnim objavljivanjem fotografije Ovčarsko-kablarske klisure imaju sve više pratilaca, a to što je naznačeno gde je i kada fotografija nastala, nama je takođe vrlo značajno. Ovčarsko-kablarska klisura je priča za sebe. Međutim, do sada su uglavnom sve fotografije snimane sa Kablara. Ove godine organizatori su priredili jedinstveno zadovoljstvo i fotografi su ovaj pejzaž mogli da obuhvate sa vrha Ovčara, pa će jedan broj fotografija po prvi put šira javnost imati priliku da vidi kako meandri izgledaju iz drugog ugla.
U cilju unapređivanja turističke ponude, TO Čačak priprema otvaranje Info centra, a očekuje se početak gradnje Vizitor centra, koji će turističkim radnicima pružiti bolje uslove da prihvate i sporvedu sve one znatiželjne, spremne da dobiju potpunu informaciju.
I ne samo to. Na tom prostoru se nalazi preko 100 km pešačkih, biciklisitčkih staza. Pored njih su i manastiri, pa je izlet osim prirodnih lepota, vidikovaca, upotpunjen obilaskom kulturno-istorijskih spomenika. Ovaj teren je Bogom dan i za sportska takmičenja kao što su alpinizam, daljinsko jahanje (endurance), paraglajding, takmičenje kajaka i kanua, koje imaju sve više pobornika.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com