Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Ivan Đoković: Turizam u funkciji razvoja lokalne zajednice

Ivan Đoković: Turizam u funkciji razvoja lokalne zajednice

  • PDF

Učesnik VI Konferencije „Konkurentnost i održivi razvoj“, održane poslednjeg dana oktobra u hotelu „NORCEV“ na Fruškoj gori, u organizaciji BSC Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju Novi Sad, bio je i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, gospodin Ivan Đoković.

Otvarajući Konferenciju, gospodin Đoković je naglasio da ovakvi skupovi imaju smisla samo ukoliko daju kritički osvrt na konkuretnost i održivost, jer samo otvaranje i širenje teme po uzoru na EU, pri tome zanemarivajući privredne subjekte iz naše zemlje i naš privredni razvoj, limitiran zbog politike konkurentnosti, neće uputiti dobru poruku i prepoznati prave modele za podsticaj domaćim privrednim subjektima. Po rečima gospodina Đokovića, geopolitička dešavanja u regionu i svetu, i balansiranje velikih sila oko Republike Srbije, razlog su privremenog kočenja strateških pravaca na nivou Republike.
- Što se tiče politike Sekretarijata za privredu i turizam mi želimo da očuvamo dosadašnji nivo onoga što smo zatekli u domenu privrede i turizma i da nađemo nove modele i podstičemo neke nove pravce, da pokušamo da „eksperimentišemo“ sa nekim novih modelima privrednih podsticaja, kao što su kreativna industrija, inovativne tehnologije, neki novi vidovi turizma koji do sada nisu bili promovisani na pravi način. U tom smislu držaćemo se i Programa privrednog razvoja AP Vojvodine, koji je usvojen i važi do 2020. Očekujem da se usvoji Nacionalna strategija privrednog razvoja koju ćemo pratiti i implementirati u naša akta. Takođe želimo da razradimo strategiju razvoja turizma Vojvodine u kojoj možda prepoznajemo i najveći potencijal za brz i ekspanzivan rast u privredi - objasnio je naš sagovornik, i dodao da smo pre 16 godina potpuno nespremni ušli u tržišnu utakmicu sa velikim igračima, i da još i sada plivamo pokušavajući da nađemo izlaz iz čitave te situacije. On sismo da nismo bili pripremljeni na liberalnu ekonomiju, za tržište, mada se dosegnuti nivoi u uslovima koji su postojali mogu oceniti kao značajni. Po njegovom mišljenjum implementirali smo institucije, implementirali pravni okvir iz razvijenih zemalja koje tržišno privređuju. Ono što nam nedostaje su podsticajna investiciona sredstva, investiciono usmereno bankarstvo, a takođe da naše tržište bude malo „olabavljeno“ prema domaćim privrednim subjektima, kako bi našu privredu malo ralaksirali i obezbedili joj neki novi privredni zamajac, kako bi ona upravo postala konkurentna stranim investitorima.
Kada je reč o turizmu, gospodin Đoković smatra da ga sistemski treba uvezati i strateški razvijati. Prvo treba doneti Program razvoja turizma AP Vojvodine u kojem će biti izdvojeni svi njeni potencijali, preispitati ih i kroz Akcioni plan direktno usmeravati u izgradnju infrastrukture uz neophodnu edukaciju ruralnih domaćinstava i izdvajanje sredstava za kvalitetetan i efikasan marketing. Otvaraju se nova tržišta, Kinezi su pokazali veliku spremnost da posećuju turističko tržište Vojvodine, banjski potencijal, biciklizam, Dunav i Tisa, samo su neki od potencijala koje treba iskoristiti u budućem periodu. Tu su i salaši i svi drugi ruralni turistički proizvodi koje sve treba uvezati u sistem i od njih napraviti turističku kapilarnu mrežu. Jedino tako može da se iskoristi potencijal ruralnog turizma koji imamo ali i drugih turističkih resursa, koji imaju smisla jedino ako su povezani sa domaćim proizvođačima, u smislu gastronomije, vina, ostalih poljoprivrednih proizvoda. Najvažnija karika u tom lancu povezivanja je sa lokalnom zajednicom, jer turizam i treba posmatrati u funkciji njenog razvoja. Osim turističkih proizvoda koje treba razvijati, sekretar za privredu i turizam se osvrnuo i na gotove proizvode: Novi Sad kao Evropska prestonica kulture, kandidat za Omadinsku prestonicu, koja to i bez titule, uz Youth Fair, EXIT, budući Polis, sigurno već opravdava to zvanje, uspostavljanjem temelja za jedinstveni Youth Polis... Kaže da će sve to doneti jedan nov kvalitet privredi, ekonomiji, kulturi, turizmu i da benefit Prestonice evropske kulture treba valjano da iskoristimo.
- Novi Sad treba da bude model privrednog razvitka zasnovanog na kulturi i na bogatstvu resursa i različitosti, koji treba da se prenese na celu Vojvodinu, ali i Republiku Srbiju. Jako sam počastvovan da se to imenovanje desilo u vreme našeg mandata, naravno ne treba zanematiri sve one koji su prethodno razrađivali i radili na tome. Mislim da će ne samo nova investiciona sredstva i novi strateški koncept u razvoju, već i motiv i novi elan prepoznat kod ljudi zbog ove titule, doneti novi privredni i turistički kvalitet. Moramo da iskoristimo benefite toga i u narednih pet godina da sistematski usmerimo ne samo naša sredstva, veći i sinhronizujemo sve mere koje preduzimamo na gradskom, pokrajinskom i republičkom nivou. Siguran sam da će Novi Sad, ne sticanjem te titule, već i svim što će nakon toga uslediti, biti prestonica kulture i tokom narednih decenija - izjavio je gospodin Ivan Đoković.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com