Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Ana Vasiljević: Komotna i komforna odeća je odeća budućnosti

Ana Vasiljević: Komotna i komforna odeća je odeća budućnosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Drugog dana Serbia Fashion Week-a, nastupila je miljenica novosadske publike, Ana Vasiljević, modna dizajnerka i docent na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan. Njena kolekcija za jesen/zimu 2016/2017., pod nazivom „Limitless“ izazvala je različita tumačenja ali, kao i uvek, kada je ova umetnica u pitanju, najviše ocene za prikazano.

Ona je istakla da je njen rad prepoznatljiv po, uslovno rečeno, minimalističkom pristupu, ali uvek inspirisan i u korelaciji sa umetnošću i geometrijom, u kojima pronalazi mir i čistotu, potrebnu da se izrazi. Ovoga puta njena razmišljanja bila su povezana sa umetničkim pravcima supermatizma i konstruktivizma, na koje se oslanjala u ovoj kolekciji.
Ana Vasiljević modu smatra primenjenom umetnošću, koja se kao takva i vodi, i vrednost svog rada meri nosivošću svoje odeće.
- Moja želja je da kroz modnu, umetničku priču pristupim ljudima i da na taj način dobijem priznanje za ono što radim. Ne institiram na avangardi i smatram da ona ne mora da bude isključivo izražena samo kroz nenosive modele. Mislim da je i ova priča neobična na neki svoj način, a opet nosiva - rekla je dizajnerka čistih linija i kontrasta.
Crna, siva, bela, pojavljuju se kao baza, a ostali tonovi, tek kao akcenti da nešto naglase i izazovu pozor i znatiželju. Sticajem okolnosti, žuta i beskonačno plava (infinity blue), zastupljene u kolekciji “Limitless”, sada su u trendu, što objašnjava slučajnošću koja se uklopila u ceo koncept. Početna ideja je bila da, pošto celu kolekciju boje hladni tonovi, žuta i beskrajno plava daju pečat nečeg organskog i nečeg što nam je blisko.
„Limitless“ zapravo pokazuje odeću kakvu ćemo nositi u neko buduće vreme. Ona čini da se žena oseća lepo, moderno a u isto vreme i prijatno.
- Pošla sam od sebe, jer volim komfor, i bez obzira što sam ceo dan u nekim aktivnostima, volim da izgledam s jedne strane elegantno, a sa druge strane, da imaju sportski, udoban, karakter - izjavila je naša sagovornica, napominjući da je to ono što nas čeka, jer tempo života se ubrzava, a komotnost i ležernost odeće, upotpunjena patikama, su odgovor na taj tempo, da ga manje-više uspešno savladamo.
- Komoditet i komfor je nešto što mislim da će u budućnosti biti jako važno ljudima i da ćemo nužno morati da izađemo iz neke suve klasike na koju smo navikli. Kada razmišljamo o vanvremenskim komadima onda treba da razmišljamo nekoliko decenija unapred - istakla je Ana Vasiljević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com