Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Udruženju turističkih vodiča Novog Sada i posle 30 godina samo pohvale

Udruženju turističkih vodiča Novog Sada i posle 30 godina samo pohvale

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U sredu, 10. novembra 2016. godine, obeleženo je 30 godina postojanja Udruženja turističkih vodiča Novog Sada, jednog od najstarijih u Srbiji, osnovanog odmah posle Udruženja turističkih vodiča u Beogradu. Mesto obeležavanja, Privredna komora Vojvodine, nije izabrana slučano, jer se upravo ona 1986. godine pojavljuje kao njegov osnivač.

Svečanosti upriličenoj povodom obeležavanje godišnjice, uz članove Udruženja na čelu sa predsednikom Radivojem Novakovim, prisustvovali su sekretar Udruženja turizma i ugostiteljstva pri PKV, Dragica Samardžić, predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Ljubomir Aleksić, član Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije, Branislav Popović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, Nataša Pavlović, i osnivač i prvi predsednik Udruženja turističkih vodiča Novog Sada, Mirsad Avdić.
UTVNS trenutno broji 40 licenciranih članova, koji predstavljaju važan činilac, nekada i jedinu vezu između grada i turista, u predstavljanju njegovih kulturnih, istorijskih tekovina i prirodnih lepota. Stevo Jelić, potpredsednik Udurženja vodiča Grada, kaže da su turistički vodiči pravi ambasadori svoj grada, svoje zemlje, jer „svaki kvalitetetan turistički vodič može da unapredi ono što radi, za razliku od onog koji to ne radi dobro“, uz konstataciju da su vodići iz Udruženja jako dobri, da su prošli obuku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, polaganjem teorijskog i praktičnog dela postali vlasnici nacionalne licence.
Kao kuriozitet dobro je predočiti da vodiči iz UTVNS govore tečno deset jezika, i da gosti grada, sa koje god strane sveta dolaze, imaju mogućnost da na maternjem, ili jednom od „svetskih“ jezika, čuju priče o Novom Sadu.
Turisti koji dolaze u Novi Sad mogu preko web sajta www.utvns.org, na kojem se nalaze svi potrebni podaci o članovima Udruženja i destinacijama na koje vode, mogu da ih neposredno kontaktiraju, ili preko Udruženja, gde sekretarica, na osnovu zahteva turista i zauzetosti vodiča preporučuje i uspostavlja kontakt. Gospodin Jelić kaže da dosta vodiča imaju ustaljene šeme, agencije sa kojima godinama sarađuju, i na taj način ostvaruju svoj prihod.
Na pitanje, šta bi, sa iskustvom i pozicijom turističkog vodiča, voleo da Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2021 ponudi turistima, gospodin Jelić je u svoje ime istakao da bi na prvom mestu to bilo Podgrađe, koje bi sa građevinama iz XVII i XVIII veka moglo postati pešačka zona i „drugim centrom grada“. On je podsetio da se tu nalazi i Vojna bolnica, najstarija aktivna bolnica tog tipa u Evropi. Od nje su starije samo bečka i berlinska, ali su već dugo van upotrebe. Takođe smatra, da ovo „kulturno blago“, ravno jednoj Skadarliji ili Monmartru, ne zavisi toliko od materijalnih sredstava već volje da se nešto promeni.
Gospodin Jelić bi voleo i da se omogući izlazak na Petrovaradinsku tvrđavu nekim prevoznim sredstvom. Za sve neupućene, trenutno je turističkim autobusima obezbeđen parking kod restorana „Trag“ u podnožju, a turisti sa kruzera, se penju peške. Često je to zbog starosti klijenata, neizvodljivo, te se u poslednje vreme zaobilazi jedna od najvećih atrakcija grada, i produžava se put do Sremskih Karlovaca i manastira Krušedol.
Velikim potencijalom gospodin Jelić smatra i Frušku goru i vinski turizam, a i sam grad, koji slovi „gradom otvorenog srca“, sa svojim kulturnim nasleđem i institucijama, koji bi trebao da poradi na bogatijoj suvenirskoj ponudi.
Po njegovom mišljenju, trebalo bi obezbediti parkig mesto za potrebe UTVNS, s obzirom da je u ranijem periodu bilo i kazni i raznih nesuglasica, i javni toalet.
Na kraju, Stevo Jelić je istakao da je saradnja Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i turističkih vodiča dobra i obostrana i da se zavidan broj turizmologa po sticanju diplome odlučuje za poziv turističkog vodiča, koji neretko posle nekoliko godina postaju vlasnici turističkih agencija.
Na osnovu svega rečenog, zaključak je da Novi Sad može da bude ponosan na svoje turističke vodiče, sposobne i motivisane da ga reprezentuju na nabolji mogući način.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com