Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Merkur nizom aktivnosti obeležio Dan borbe protiv dijabetesa 2016

Merkur nizom aktivnosti obeležio Dan borbe protiv dijabetesa 2016

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti “Merkur” u cilju podizanja svesti o značaju prevencije i kontrole dijabetesa kotinuirano organizuje akcije kako za građane Vrnjačke Banje, tako i za žitelje u Srbiji i okruženju.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14, novembar, Specijalna bolnica „Merkur“, kao Nacionalni edukativni centar, organizovala je niz aktivnosti. Za građane i goste Vrnjačke Banje, na promenadi Vrnjačke Banje kod Vrapca, organizovano je besplatno merenje nivoa šećera u krvi od strane medicinskog osoblja Merkura, uz savetovanje lekara.
„Merkur“ je avgusta 2008. godine postao prvi Nacionalni edukacioni centar za obolele od šećerne bolesti na insulinskoj terapiji i ujedno prva ustanova takvog tipa u ovom delu Evrope.
Program edukacije u Merkuru traje 10 dana. Svi oboleli od dijabetesa stariji od 18 godina koji su na insulinskoj terapiju imaju pravo da koriste program edukacije jednom svake četvrte godine. Cilj edukacije je sticanje znanja o svojoj bolesti i o različitim problemima koji se javljaju tokom njenog trajanja, a radi postizanje kvalitetnijeg načina života. U tom smislu je u ovoj ustanovi sproveden kompleksan pristup koji obuhvata: edukaciju, prevenciju komplikacija i lečenje u okviru timskog rada različitih specijalnosti i užih specijalnosti.
U trenutku kada u svetu 366 miliona ljudi boluje od te bolesti, a u Srbiji oko 710 000 i kada broj obolelih ubrzano raste, aktivnosti o podizanju svesti široke javnosti o značaju prevencije i kontrole dijabetesa svakako su neophodne. Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se danas pod sloganom „Pogled na dijabetes” u više od 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija, a pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes. Ove godine, aktivnosti i materijali fokusirani su na promociju značaja skrininga u ranoj dijagnostici dijabetesa tipa 2 kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com