Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF partner u projektu koji finansira Evropska komisija

PMF partner u projektu koji finansira Evropska komisija

  • PDF

Projekat zanimljivog akronima – FLYHIGH i punog naziva - Odnosi insekata i biljaka: uvid u biodiverzitet i nove primene, inovativan je i bavi se proučavanjem životnog ciklusa insekata i biljaka, sa ciljem da se dođe do korisnih podaka sa stanovišta ekologije i evolucije koji će biti usmereni ka primenjenim ekološkim istraživanjima, kao što je veštački uzgoj muva.

Veštački uzgoj muva može da obezbedi korisne krajnje proizvode, jer se odrasle jedinke ili njihove larve mogu koristiti u ishrani životinja, valorizaciji sporednih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ili kao bio-agenti za oprašivanje biljaka u prirodnim, poluprirodnim ili veštačkim sredinama. Program razmene u okviru FlyHigh projekta obuhvata istraživače, studente, laborante i tehničko osoblje Univerziteta u Helsinkiju (Finska), Univerziteta Alikante i kompanije Bioflytech (Španija), Univerziteta u Novom Sadu i kompanije Agriprotein (Južno Afrička Republika).
S obzirom na to da projekat okuplja vrsne akademske stručnjake u oblasti entomologije i ekologije, sa jedne strane i stručnjake koji se bave masovnim uzgojom insekata, sa druge strane, razmena znanja i iskustva omogućava stvaranje sinergije i unapređenje, kako osnovnih ekoloških i evolucionih istraživanja, tako i razvoj novog integrisanog znanja i inovativnih ideja za potencijalne komercijalne primene u oblasti veštačkog uzgoja muva.
Masovna proizvodnja insekata se smatra posebnim sektorom proizvodnje, poznata kao mini-livestock je još u fazi razvoja, ali se očekuje brz rast u narednim godinama. Najviše obećava tržište stočne hrane, gde se očekuju dobici od više miliona evra. Trenutno mini-livestock se razvija veštačkim uzgojom Orthoptera (zrikavci i skakavci), Coleoptera (tvrdokrilci) i Diptera (muve) koji predstavljaju najperspektivnije kandidate za razvoj intenzivne proizvodnje u industrijskim razmerama u narednih nekoliko godina. Mala i srednja preduzeća koja su uključena u FlyHigh projekat su pioniri u ovom perspektivnom i novom tržištu koje se fokusira na istraživanje i razvoj poslovnih inovacija korišćenjem masovnog uzgoja insekata.
Sa naučne strane, ključni korak u cilju realizacije projekta je sakupljanje biološkog materijala, a u svrhu poboljšanja našeg znanja o ekologiji ciljnih vrsta insekata u evro-mediteranskom regionu i u Južnoj Africi. Zbog postojeće duge tradicije istraživanja u Evropi ekološki podaci su dostupni za evropske grupe vrsta, dok su vrste u Južnoj Africi manje istražene, pa je cilj ovog projekta da se popuni ovaj jaz i istraže ciljne grupe insekata u Južnoj Africi, te je to cilj ekspedicije u Južnoj Africi, gde su do sada pronađene vrste koje su nove za nauku i predstavljaju specifičnu vezu između Mediterana i Afrotropskog regiona.
Sa novosadskog PMF-a, rukovodilac je prof. dr Ante Vujić, sa Departmana za biologiju i ekologiju, a više informacija možete potražiti od dr Nevene Veličković, docentkinje na 021 485 2656 ili 060 571 1775.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com