Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Osnovan RCE Vojvodina na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu

Osnovan RCE Vojvodina na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu, održana je Osnivačka skupština Regionalnog centra za ekspertizu u obrazovanju za održivi razvoj (RCE Vojvodina). Radi približavanja globalnih ciljeva lokalnim zajednicama u kojima deluje, na osnovu inicijative Univerziteta Privredna akademija, formiran je RCE Vojvodina, za koji je u septembru dobijena sertifikacija od strane Univerziteta UN. Na osnovu te sertifikacije održana je Osnivačka skupština, sa 29 partnera iz svih sektora društva, koji su podržali ovaj značajan projekat.


- Koliko je ovaj projekat značajan, govori činjenica da je na prostoru bivše Jugoslavije, ovo prvi RCE – istakao je prodekan za nauku, kvalitet i razvoj, prof. dr Milan Počuča. On je podsetio da je prevashodni zadatak Centra promocija značaja, misije i ciljeva UN vezanih za održivi razvoj, kao i sve strategije planirane i predviđene za narednu dekadu, pre svega imajući u vidu zagađenja i sve ono što se dešava u narušavanju zaštite životne sredine.
Ako se to konkretno prenese na region Srbije, u narednim godinama Centar će svoj rad fokusirati na najvažniji problem, a to je edukacija, počev od najmlađih uzrasta, preko osnovnih i srednjih škola do starijih osoba, kroz koji će biti potenciran značaj održivog razvoja, značaj zaštite životne sredine i uloga ekologije i životne sredine u životima svih nas.
Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, kao inicijator formiranja RCE Vojvodina, prepoznat je i imenovan za izvršnog sekretara mreže, kao vodeća visokoškolska ustanova na teritoriji AP Vojvodine sa razrađenim kapacitetima za podršku u razvoju najboljih naučnih, obrazovnih i razvojnih programa, obezbeđujući novoformiranom centru institucionalnu održivost.
Rektor Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Mirko Kulić, je objasnio da je prvi korak u realizaciji programa Centra, formiranje Osnivačke skupštine, uz prisustvo svih subjekata koji su podržali osnivanje Centra, kako bi u narednom periodu mogli zajednički da utiču na njegovu politiku i u skladu s tim, delovali na realizaciju ciljeva i programa, i na taj način doprineli održivom razvoju u ovom delu naše zemlje.
Projekt menadžer, gospodin Marko Savić, je baglasio da je suština ovog projekta okupljanje relevantnih činilaca iz raznih sektora društva radi iznalaženja načina za obezbeđivanje adektvatnih obrazvnih profila.
Naša planeta se suočava sa brojnim izazovima održivosti, od klimatskih promena i ubrzanog izumiranja biljnih i životinjskih vrsta, do neophodne promene potrošačkih navika. Međunarodne platforme koje tretiraju ova pitanja su formirane a radi postizanja željenog cilja, svaka od njih mora biti implementirana na lokalnom novu. Direktnim vezama UN sa agencijama, institucijama formalnog obrazovanja i neformalnim obrazovnim mrežama širom sveta, RCE su u idealnoj poziciji ne samo da deluju na tom planu, sa željenim efektima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com