Sun09242023

Poslednja izmena:12:33:25 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Renata Pindžo: Razvoj infrastrukture preduslov daljeg razvoja turizma

Renata Pindžo: Razvoj infrastrukture preduslov daljeg razvoja turizma

  • PDF

Osmi međunarodni sajam turizma i seoskog turizma uz četvrti prodajni Sajam zimnice i domaće radinosti održan je od 24. i 26. novembra 2016. godine na Šumadija sajmu u Kragujevcu. Predstavilo se više od 100 izlagača iz zemlje i regiona, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa turističkom ponudom Srbije, aranžmanima za novogodišnje i božićne praznike, te raznovrsnom ponudom ručnih radova i prehrambenih proizvoda. Ovo je bila prilika da se iskoriste sajamski popusti i uživa u zanimljivim kulturno-umetničkim sadržajima, stručnim tribinama i prezentacijama, da se razmene kontakti, iskustava i ideje… Kao i svake godine domaćini, Gradska turistička organizacija Kragujevac organizovala je vodičke ture „Kragujevac - kolevka moderne industrije“ i „Fićama kroz grad“, a tokom sajamskih dana najuspešniji izlagači nagrađeni su za najbolju promociju, najuređeniji izlagački prostor i najbolji promo-materijal.

Drugu godinu zaredom, u ime Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva, sajam je, svečano otvorila pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, gospođa Renata Pindžo. Ona je istakla da je Sajam turizma u Kragujevcu jedinstvena manifestacija koja je za osam godina održavanja uspela da se izbori za međunarodni karakter, da se profiliše i kao Sajam seoskog turizma. Takođe je prepoznat po dobroj organizaciji, ali i sjajnim rezultatima koje postiže Kragujevac i Šumadija u oblasti turizma što zaslužuje podršku i Vlade Republike Srbije, i resornog Ministarstva i lokalne zajednice. Gospođa Pindžo je naglasila da je važno da se u narednom periodu, a u skladu sa strategijom razvoja, bavimo pre svega ruralnim turizmom, za koji imamo ogroman potencijal a koji do sada nismo na pravi način iskoristili. Razlog zašto je to tako, na prvo mesto stavlja neodstatak infrastrukture, što je onemogućavalo da Srbija bude dostupno turističko odredište, a bez infrastrukture nema niti ekonomskog razvoja, niti razvoja turizma.
- Putevi, železnica, manji aerodromi za međunarodne letove, plovni pravci, pre svega Dunav, su preduslov našeg sveukupnog razvoja, pa i turizma. Trendovi u savremenom turizmu su kraći odmori, izleti, više kraćih odmora tokom godine, povratak prirodi, autentičnom životu i aktivni odmor, a to je sve ono što Srbija može da ponudi. Ali, to mora da bude dostupno, da bude u skladu sa standardom, onako kako to domaći i strani gost traži - rekla je gospođa Pindžo, potvrdivši da svake godine sve veći broj turista bira Srbiju za svoju turističku destinaciju. Po njenom mišljenju to je rezultat zajedničkog rada svih činioca turističke privrede, ali i uloge predstavnika sedme sile. Ona je istakla da su mediji ti koji nam permanentno „otkrivaju“ šta mi sve to imamo, a projekat vaučera za odmor u Srbiji resornog ministarstva, daje mogućnost da što veći broj građana provede odmor u zemlji i posete ono što mediji propagiraju. Po njenom mišljenju, nikako ne smemo zaboraviti tražnju u regionu, ali sa ukidanjem viza za građane Kine i Srbije, uspostavljanjem bolje saradnje sa Rusijom i Iranom, možemo da računamo na snažnije međunarodno prisustvo.
-Turizam je kod nas u fokusu, i poslednjih nekoliko godina smo počeli da pratimo trend tražnje i krairamo regionalne turističke proizvode. Za to su bili potrebni preduslovi, kao što je ujednačavanje viznog režima sa evropskim zemljama, bolje povezivanje i zajednička promocija. Krenuli smo da se pozicioniramo „ka svim frontovima“, a kao rezultat imamo da se o Srbiji sve više govoriti kao turističkoj destinaciji, što je pre desetak godina bilo nemoguće. Danas se od ove privredne grane očekuje mnogo, a mi se moramo potruditi da budemo ekološki prihvatljivi, da se edukujemo, ukoliko želimo da ugostimo strane goste moramo da učimo strane jezike... Turizam je i kulturna baština jedne zemlje, njena prošlost i sadašnjost, njeni ljudi... On počinje sa prvim korakom u jednu zemlju, jedan grad. Njega reprezentuje i vodič, i recepcionar, prodavačica u prodavnici, i mi moramo da budemo svesni toga – istakla je gospođa Renata Pindžo.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com