Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF partner na projektu za jačanje turizma na Balkanu

PMF partner na projektu za jačanje turizma na Balkanu

  • PDF

Projekat “Jačanje kapaciteta za promene u turizmu na Zapadnom Balkanu - izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim nasleđem i kulturnim turizmom –CULTURWB”, jedan od 3 uspešna koordinatorska projekta Univerziteta u Novom Sadu iz EU programa Erazmus plus, počinje u decembru ove godine i trajaće naredne tri.

Pored Prirodno-matematičkog fakulteta čiji je Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo odgovoran za implementaciju aktivnosti i nastavno-naučne rezultate projekta, u konzorcijumu učestvuje još 12 institucija iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Austrije, Holandije i Nemačke.
Prvi sastanak CULTURWB projektnog konzorcijuma biće održan na Univerzitetu u Novom Sadu, 7. decembra u 10 sati, zgrada Rektorata, sala na I spratu. Svečanosti će prisustvovati prof. dr Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, prof. dr Dušan Nikolić, rektor Novosadskog univerziteta i prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan PMF-a.
Projekat CULTURWB - u fokus stavlja kulturni turizam kao posebnu oblast turizma koja se bavi dubokim kulturološkim iskustvom pojedinca - bilo na estetskom, bilo na intelektualnom, emocionalnom ili psihološkom nivou. U skladu sa ciljem i vizijom uvođenja kulturnog/kulturološkog aspekta u turizam na području Zapadnog Balkana, partneri iz EU zemalja, Austrije, Holandije i Nemačke će pružiti svoje znanje, stručnost i iskustvo kako bi se kreirao interdisciplinarni program celoživotnog učenja u oblasti turizma. Planira se i program master studija u oblasti turizma kulturnog nasleđa.
Pored nesumnjive dodatne vrednosti na evropskom nivou, učešće relevantnih partnera iz regiona i njihova prethodna dugogodišnja saradnja daju projektu snažan regionalni karakter i osiguravaju održivost rezultata. Namera da CULTURWB projekat obuhvati, edukuje i informiše najširi mogući broj zainteresovanih strana mu daje ambicioznost i inovativan pristup u obrazovanju budućih stručnjaka u turizmu, koji će kao studenti planiranog master programa biti jednako atraktivni na tržištu rada kao i njihove kolege iz Evropske unije.
Planirani program celoživotnog učenja će unaprediti znanja i veštine postojećih stručnjaka iz sfere upravljanja kulturnim nasleđem, te je za očekivati da će multidisciplinarnost i saradnja među sektorima doneti bolji kvalitet usluga i uticati na buduće strategije za razvoj kulturnog turizma, koje sada ne postoje ni u Srbiji, ni u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.
Konačno, CULTURWB projekat promoviše Zapadni Balkan kao region koji poseduje vredno kulturno nasleđe kojim se mora stručno i strateški upravljati kako bi nam trajalo duže.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com