Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Praznik matematike u Novom Sadu u petak i subotu

Praznik matematike u Novom Sadu u petak i subotu

  • PDF

Na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu, u petak i u subotu održava se manifestacija "Dani matematike u Novom Sadu". Organizatori manifestacije su PMF, Društvo matematičara Novog Sada i Srpsko naučno matematičko društvo, a cilj je pre svega promocija matematike kao i druženje i međusobno povezivanje matematičara, od učenika srednjih škola do profesora u školama i na univerzitetu.

Manifestacija počinje u petak, 9. decembra u 9.30, otvaranjem izložbe postera po nazivom "Matematika kroz vekove" u holu ispred Amfiteatra 1 PMF.
Od 10 do 14 časova održava se Simpozijum "Savremeni problemi matematike", sa pet zanimljivih preglednih predavanja, koja će dati sliku o najaktuelnijim problemima matematike kojima se bave naučnici sa Departmana za matematiku i informatiku. Predavanja su koncipirana tako da ih mogu pratiti i ne-eksperti tih oblasti, profesori i saradnici sa Univerziteta, profesori gimnazija i srednjih škola, ali i učenici završnih razreda gimnazija.
U petak u 18.00 počinje novi ciklus rada Seminara za Istoriju matematike. Ideja je da se sastanci seminara održavanju jednom mesečno, uvek u drugoj srednjoj školi/gimnaziji. Prvi sastanak ce biti u gimnaziji "Isidora Sekulić". Posle predavanja pod nazivom "Matematika i tajna lepote", učenici Srednje mašinske škole će izvesti predstavu "Matematika ili stvarnost".
U subotu, 10. decembra, u 9.00, održava se Konferencija "Kako motivisati učenike za matematiku ?" koja je akreditovana kod ZUOVa kao stručni skup, pa će učesnici dobiti zvaničan sertifikat o učešću. Na konferenciji će biti pet zanimljivih predavanja, koje mogu pratiti i učenici srednjih skola. Konferencija se završava Okruglim stolom pod nazivom "Kuda ide nastava matematike", a prijavljeno je preko 140 učesnika.
Na sajtu DMNS, www.dmns.edu.rs možete naći i dodatne informacije o manifestaciji.
Kontakt za više informacija: prof. dr Rozalija Madaraš, predsednik Društva matematičara Novog Sada, 064 24 19 111.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com