Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Kultura i tradicija zemalja Zapadnog Balkana tema projekta CULTURWB

Kultura i tradicija zemalja Zapadnog Balkana tema projekta CULTURWB

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Prvi sastanak konzorcijuma projekta CULTURWB, koji u fokus stavlja kulturni turizam, kao posebnu oblast turizma, koja se bavi kulturološkim iskustvom pojedinca na estetskom, intelektualnom, emocionalnom i psihološkom nivou, održan je u sredu, 07. decembra 2016. godine, u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.


Univerzitet u Novom Sadu je projekat “Jačanje kapaciteta za promene u turizmu na Zapadnom Balkanu - izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim nasleđem i kulturnim turizmom - CULTURWB, dobio početkom avgusta, i to je jedan od tri uspešna koordinatorska projekta iz EU programa Erazmus plus, koji počinje u decembru ove godine i trajaće naredne tri godine. Projekat će obuhvatiti obrazovanje budućih stručnjaka u turizmu, koji će kao studenti planiranog master programa biti jednako atraktivni na tržištu rada kao i njihove kolege iz Evropske unije. Planirani program celoživotnog učenja će unaprediti znanja i veštine postojećih stručnjaka iz sfere upravljanja kulturnim nasleđem.
U realizaciji CULTURWB učestvuje tim Prirodno-matematičkog fakulteta, sa partnerima iz 12 privrednih institucija iz zemlje (Univerzitet u Nišu) i regiona (Univerzitet iz Crne Gore, Univerzitet Istočno Sarajevo, Univerzitet Džemal Bjedić iz Mostara, Univerzitet u Banja Luci), kao i zemalja članica EU (Austrije, Holandije i Nemačke).
Prodekan za nastavu PMF-a, prof. dr Tatjana Pivac, ističe značaj svih Erazmus plus projekata u jačanju kapaciteta u visokoškolskom obrazovanju.
- Pored kurseva i programa predviđenih ovim projektom, cilj je promocija bogatog kulturnog nasleđa u zapadno balkanskim državama. Ovo je jedan dobar način da to bogatstvo koje imamo istaknemo, a skrenula bih pažnju da je ovaj projekat prethodio dobijanju značajne titule Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021, i Omladinske prestonice mladih 2019.
U skladu sa ciljem i vizijom uvođenja kulturnog/kulturološkog aspekta u turizam na području Zapadnog Balkana, plan je da čitav ovaj projekat zaživi do 2019., i svi oni koji žele da se edukuju iz oblasti kulturnog turizma i kulturnog nasleđa imaće šansu da spremni isprate ove dve značajne godine za naš grad.
Ona je izrazila nadu da će sve planirano zaživeti i trajati gdinama po okončanju projekta. Posebno je naglasila da tim koji radi na projektu ne bi mogao ništa bez pomoći i podrške PMF-a i Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.
- Već po dobijanju vesti da smo dobili projekat imali smo jako puno pozitivnih komentara od bivših studenata ponosnih što se tako nešto dešava - istakla je prof. dr Tatjana Pivac. Sastanku su prisustvovali i prorektor za finansije i organizaciju Novosadskog univerziteta,
Saša Orlović, dekanka PMF-a, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević i zamenik dirktora DGTH, Jasmina Đorđević.


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com