Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Sumiran šestomesečni rad lokalne samouprave Novi Bečej

Sumiran šestomesečni rad lokalne samouprave Novi Bečej

  • PDF

Pred sam kraj tekuće kalendarske godine, predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, sumirao je u utorak 20. decembra, na konferenciji za medije, rad lokalne samouprave u proteklih šest meseci i najznačajnije događaje koji su obeležili drugu polovinu 2016. godine. On je najpre podsetio na „nasleđenu“ situaciju stupanjem na vlast, a koja se odnosi na oko sto šezdeset miliona dinara ugovorenih obaveza i sto trideset miliona dinara duga Doma zdravlja u Novom Bečeju, koji predstavlja izuzetno ozbiljan problem za opštinu Novi Bečej, kao i na oko četrdeset miliona dinara duga JP „Komunalac“:

- Realni budžet opštine je između petsto pedeset i šesto miliona dinara, kada su sopstveni prihodi opštine Novi Bečej u pitanju, a samo dug iznosi tristo trideset miliona dinara. Nešto od ugovorenih obaveza smo otkazali i time delimično uštedeli ove godine, a nešto što smo procenili da nije na listi prioriteta. Što se tiče duga Doma zdravlja opštine Novi Bečej, ne radi se samo o sto trideset miliona dinara duga, već i i o problemima sa apotekama, odnosno „nasleđenim“ situacijama u kojim nemate lekova i u kojim niko ne želi da vam da iste. Mi nemamo mogućnost da platimo taj dug. Pokušali smo u nekoj meri interventno da odreagujemo, da pomognemo Domu zdravlja, ali će to biti vrlo teško. U budžetu opštine Novi Bečej za 2017. godinu smo predvideli čak i reprogram duga Doma zdravlja, za slučaj ako problem „padne“ samo na lokalnu samoupravu. Nadam da će država pokazati razumevanje, iako odgovornost nije državna, nego opštine Novi Bečej i bivšeg direktora Doma zdravlja.“
Maksimović se osvrnuo i na pozitivne strane, kao što je prva faza izgradnje industrijskih zona u Novom Bečeju i Novom Miloševu:
- Prodali smo prvi plac u industrijskoj zoni u Novom Miloševu. Investitor je iskazao želju da do kraja 2017. godine počne sa radom, a bilo bi zaposleno oko stotinak ljudi. Ugovor je potpisan, sredstva u iznosu od milion i po dinara su već prebačena u budžet opštine.Vodili smo računa da zaštitimo državnu imovinu, tako da tek kada fabrika bude napravljena i vlasnik dobije upotrebnu dozvolu, imovina postaje njegova.
Svakako jedan od najvećih uspeha lokalne samouprave u proteklom periodu jeste izbor opštine Novi Bečej za „Grad u fokusu“ i pedeset i šest miliona dinara koji su u te svrhe dobijeni od strane Ministarstva kulture i informisanja, pa se u 2017. godini mogu očekivati značajne investicije, kaže Maksimović:
- S obzirom da smo projektom „Gradovi u fokusu“ predvideli ulaganja i u žitni magacin u Novom Miloševu, a da je ranija lokalna smaouprava ulagala u njega iako nije bio državno niti opštinsko vlasništvo, što je nedopustivo, opština je ove godine kupila žitni magacin u Novom Miloševu. Procenjena vrednost je bila četiri miliona i dvesto hiljada dinara, a magacin je kupljen za tri miliona i sedamsto pedeset hiljada dinara. Takođe, treba istaći da je urađena kanalizacija u Novom Bečeju u dužini od dva kilometra, uz vrednost radova od dvanaest miliona dinara, kao i rekonstrukcija vodovoda u ulicama Brigadira Ristića i Štrosmajerova.
Gospojina je ove godine po prvi put bila potpuno transparentna, a ostvarene su i značajne uštede u budžetu opštine, istakao je Maksimović:
- Tridest šest i po miliona dinara koštala je prošlogodišnja manifestacija, dok je na ovogodišnju potrošeno devetnaest i po miliona dinara. Po prvi put građani, ali i mediji imaju uvid u izveštaj sa Gospojine, koji se nalazi na zvaničnom sajtu opštine Novi Bečej.“
Predsednik opštine Novi Bečej je kao dobro u ostvarenom radu lokalne samouprave pomenuo i uvođenje pravnog sistema u opštinu, zatim skidanje useva sa uzurpiranih poljoprivrednih površina u državnoj svojini, koje je opština Novi Bečej sprovela prva u državi, kao i sanaciju deponije u Bočaru. On je rekao da će se lokalna samouprava i u 2017. godini truditi da unapredi sve vidove kvaliteta života građana, razvijajući industriju, privredu, infrastrukturu, ali i kulturu i turizam. U 2017. godini može se očekivati rekonstrukcija vodovoda u naseljenim mestima, završretak radova prve faze izgradnje industrijske zone u Novom Bečeju, kao i do kraja 2017. završetak radova na prvoj fazi izgradnje industrijske zone u Novom Miloševu. U planu je izgradnja eko česme u Kumanu, kao i kapele u Novom Miloševu - zaključio je Maksimović.
Danilo Gurjanov,
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com